Grondstoffen vormen de basis van onze economie. Van olie en gas tot metalen en landbouwproducten, ze worden gebruikt om alles te produceren, van auto’s en elektronica tot voedsel en kleding. Beleggen in grondstoffen kan een manier zijn om te profiteren van de vraag naar deze essentiële materialen of om je beleggingsportefeuille te diversifiëren en mogelijk te beschermen tegen inflatie. Met de vele grondstoffen die er zijn, kan het lastig zijn om te kiezen. In deze blog bespreken we in welke grondstoffen je kunt investeren.

Investeren in energiegrondstoffen

Olie en gas zijn de belangrijkste energiegrondstoffen ter wereld. Ze worden gebruikt om alles te voeden, van elektriciteitscentrales tot auto’s. De prijzen van energiegrondstoffen kunnen sterk fluctueren, afhankelijk van factoren zoals vraag en aanbod, geopolitieke gebeurtenissen en weersomstandigheden. De toekomst van olie en gas is onzeker, met de toenemende focus op duurzame energiebronnen. Beleggen in olie en gas kan daarom risicovol zijn op de lange termijn. Toch, op de korte termijn kunnen er nog steeds kansen zijn voor beleggers die deze ingewikkelde markt goed begrijpen. Nu al geïnteresseerd geraakt? Dan kun je je aanmelden voor een handelsrekening.

Investeren in edelmetalen

Edelmetalen, zoals goud en zilver, zijn al eeuwenlang een populaire beleggingskeuze. Ze worden gezien als veilige havens in tijden van economische onrust en inflatie. Goud wordt in het bijzonder vaak gezien als een waarden opslagmiddel, terwijl zilver ook wordt gebruikt in industriële toepassingen. Naast hun traditionele rol als veilige haven, worden edelmetalen ook gezien als een manier om te beschermen tegen inflatie. Wanneer de waarde van papiergeld daalt, kan de waarde van edelmetalen juist toenemen. Beleggen in edelmetalen doe je hier!

Investeren in energiegrondstoffen

Olie en gas zijn de belangrijkste energiegrondstoffen ter wereld. Ze worden gebruikt om alles te voeden, van elektriciteitscentrales tot auto’s. De prijzen van energiegrondstoffen kunnen sterk fluctueren, afhankelijk van factoren zoals vraag en aanbod, geopolitieke gebeurtenissen en weersomstandigheden. De toekomst van olie en gas is onzeker, met de toenemende focus op duurzame energiebronnen. Beleggen in olie en gas kan daarom risicovol zijn op de lange termijn. Toch, op de korte termijn kunnen er nog steeds kansen zijn voor beleggers die deze ingewikkelde markt goed begrijpen.

Beleggen in landbouwgrondstoffen

Landbouwgrondstoffen, zoals granen en zaden, zijn essentieel voor de voedselvoorziening. De vraag naar deze grondstoffen kan stijgen met de groei van de wereldbevolking en de toenemende vraag naar voedsel. Factoren als droogte, overstromingen en ziekten kunnen de prijzen van landbouwgrondstoffen beïnvloeden. Naast de traditionele landbouwgrondstoffen, zijn er ook nieuwe ontwikkelingen op het gebied van alternatieve eiwitbronnen, zoals insecten en kweekvlees. Beleggen in deze sectoren kan een manier zijn om te profiteren van de groeiende vraag naar duurzaam voedsel.

Investeren in industriële metalen

Tegenwoordig worden voor veel producten Industriële metalen, zoals koper, nikkel en aluminium, worden gebruikt. Van hyper efficiënte elektrische auto’s en vliegtuigen tot elektronica en bouwmaterialen. De vraag naar deze metalen kan worden beïnvloed door de economische activiteit, met name in ontwikkelingslanden. De productie van industriële metalen kan een negatieve impact hebben op het milieu, door bijvoorbeeld vervuiling van water en lucht. Beleggers in industriële metalen moeten daarom rekening houden met geopolitieke overwegingen over het effect dat industriële materialen winnen heeft op het milieu.

Investeren in duurzame materialen

Beleggen in zachte grondstoffen

Zachte grondstoffen, zoals katoen, koffie en cacao, zijn landbouwproducten die niet voor voedsel worden gebruikt. Ze worden vaak gebruikt in de productie van kleding, dranken en chocolade. De prijzen van zachte grondstoffen kunnen fluctueren als gevolg van weersomstandigheden, vraag van consumenten en overheidsbeleid. De productie van deze grondstoffen kan leiden tot ontbossing en uitbuiting van boeren. Beleggers in zachte grondstoffen moeten daarom op zoek gaan naar bedrijven die zich inzetten voor duurzame landbouw en de transitie naar een klimaatneutrale industrie bevorderen.

Beleggen in grondstoffen via Futures en ETF’s

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in grondstoffen. Je kunt direct in fysieke grondstoffen beleggen, zoals goud of olie. Dit kan echter een dure en ingewikkelde belegging zijn. Een andere manier om te beleggen in grondstoffen is via futures-contracten of ETF’s. Futures-contracten zijn overeenkomsten om een ​​grondstof op een bepaalde datum in de toekomst tegen een afgesproken prijs te kopen of te verkopen. ETF’s (Exchange Traded Funds) zijn beleggingsfondsen die beleggen in een verschillende grondstoffen.

In welke grondstoffen kun je duurzaam investeren?

Beleggen in grondstoffen kan een gediversifieerde beleggingsportefeuille een boost geven en bescherming bieden tegen inflatie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat grondstoffenprijzen sterk kunnen fluctueren. Beleg alleen in grondstoffen als je de risico’s begrijpt en een lange beleggingshorizon heeft. Naast de genoemde voordelen, kunnen grondstoffen ook een rol spelen in het behalen van duurzame beleggingsdoelen. Sommige grondstoffen, zoals lithium en kobalt, zijn essentieel voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen. Beleggen in deze grondstoffen kan gezien worden als een manier om te investeren in een schonere toekomst.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat beleggen in grondstoffen ook risico’s met zich meebrengt. De prijzen van grondstoffen kunnen sterk fluctueren, afhankelijk van verschillende factoren. Investeren in grondstoffen is daarom niet geschikt voor iedereen.

Duurzaamheid en bewust omgaan met energie is steeds belangrijker in het dagelijks leven en mensen zijn zich meer bewust van hun ecologische voetafdruk. Daarom zijn veel mensen op zoek naar manieren om thuis te verduurzamen en zo bij te dragen aan een beter milieu. Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat manieren uitgevonden waarmee jij je huis kunt verduurzamen en kunt bijdragen aan een groenere planeet. In deze blog bespreken we een aantal energiebesparende tips waarmee jij milieuvriendelijker door het leven kan gaan.

Korter douchen

Korter en kouder douchen is een vrij simpele, maar toch effectieve manier waarop jij energie kunt besparen. Het warme douchewater komt helaas niet uit de lucht gevallen. Hier is veel energie voor nodig. Hoe langer je onder de douche staat, hoe meer energie het kost. Probeer dus minder lang onder de douche te staan. Zelfs een paar minuten kunnen al een heel verschil maken. Je zou ook gebruik kunnen maken van een waterbesparende douchekop. Deze zorgt ervoor dat er toch minder water wordt verbruikt, zonder dat jij je douchetijd hoeft in te leveren.

Meer tips over duurzaamheid? Lees hier verder!

Isoleren

Een goede isolatie is in ieder huis belangrijk. Dakisolatie, spouwmuurisolatie en dubbel glas. Alle beetjes helpen om de warmte in je huis ook binnen te houden. Zorg er verder voor dat de kleine kiertjes en gaatjes in je huis zijn afgesloten. Hier ontsnapt meer warmte dan je denkt. Ook gordijnen kunnen ervoor zorgen dat de warmte in je huis blijft. Een goede isolatie zorgt ervoor dat je in de winter minder hoeft te verwarmen en in de zomer minder hoeft te koelen. Dit zorgt weer voor lagere energiekosten.

Investeer in zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een populaire duurzaamheidsoplossing. De zon die je als energiebron gebruikt, raakt nooit op. Op deze manier kun je dus eindeloos genieten van je zelfopgewekte energie. De energie die je hiermee opwekt is herbruikbaar en dus beter voor het milieu én voor je energierekening. Door te investeren zonnepanelen voor particulieren verhoog je ook de waarde van je woning. Dus zelfs als je binnenkort gaat verhuizen, naar een woning in Engelen bijvoorbeeld, zou het een slimme zet kunnen zijn om nog zonnepanelen te laten plaatsen.

Gebruik LED lampen

Gloei- en halogeenlampen zijn geen duurzame lampen. Gebruik in plaats hiervan LED lampen. Deze gaan een stuk langer mee en verbruiken ook nog eens aanzienlijk minder energie. Om precies te zijn verbruikt een LED lamp 85% minder stroom dan een halogeenlamp en maar liefst 90% minder dan een gloeilamp. De levensduur van een LED lamp is dus ook een stuk langer dan andere lampen. Hoewel deze wel een stuk duurder is dan de gloeilamp, verdien je dit snel terug door de lage energiekosten. Ook hoef je de LED lamp dus minder vaak te vervangen.

Energiezuinige apparaten

Alle apparaten worden steeds zuiniger ontworpen. Zuinige apparaten in combinatie met slim gebruik zorgt ervoor dat je je investering snel kunt terugverdienen. Zo zorg je voor de meeste energiebesparing. De meeste vaatwassers en wasmachines hebben tegenwoordig een zogeheten eco-programma.

Met bovenstaande tips kun jij je woning milieu-proof maken en geniet je van de vele voordelen van een duurzaam leven. Onthoud dat alle beetjes helpen en dat je er niet alleen de planeet mee helpt, maar ook je eigen portemonnee.

Ben je benieuwd naar meer trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen? Lees hier verder!

In onze snel veranderende wereld wordt de roep om duurzaamheid steeds luider. Mensen worden zich steeds meer bewust van de impact die we hebben op onze planeet en zoeken naar manieren om groener te leven. Een van de manieren waarop we een positieve invloed kunnen uitoefenen, is door te kiezen voor een groene levensstijl, ook wel bekend als ‘groen wonen’. In deze blog vertellen we daarom alles over hoe je groen kunt wonen en wat je daarvoor precies kunt doen. Lees dus gauw verder!

Bewust bouwen en renoveren

Een groene levensstijl begint bij het begin: de manier waarop we onze huizen bouwen. Bij het bouwen of renoveren van een woning is het belangrijk om te kiezen voor duurzame materialen. Denk hierbij aan gerecyclede materialen, hout uit duurzaam beheerde bossen en isolatiematerialen met een lage milieubelasting. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe groener je woning is. Er kan dan namelijk minder koude lucht binnendringen en dus hoef je minder vaak de verwarming aan te zetten. Vergeet hierbij ook niet om te denken aan een duurzame keuken!

Energiezuinige opties

Het verminderen van ons energieverbruik is een cruciale stap naar een groenere toekomst. Zonnepanelen zijn een uitstekende investering gebleken voor veel woningen. Ze genereren niet alleen schone energie, maar verminderen ook de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen. Daarnaast kiezen veel mensen voor het investeren in energiezuinige apparaten en LED-verlichting om de ecologische voetafdruk verder te verkleinen. Deze aanpassingen draagt niet alleen bij aan het verminderen van de energiekosten, maar ook aan het verminderen van de impact op het milieu. Hiermee woon en leef je dus een stuk groener!

Een groene omgeving

Naast het verduurzamen door het kopen of huren van zonnepanelen, kun je je ook richten op het creëren van een groene binnen omgeving. Kamerplanten zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ze zuiveren ook de lucht en bevorderen het welzijn. Zo maak je dus niet alleen je huis vrolijker en mooier, maar doe je ook nog eens iets goeds voor het milieu.

Afvalvermindering en recycling

Een essentieel aspect van groen wonen is het verminderen van afval en het bevorderen van recycling. Je kunt je levensstijl aanpassen door bewuster te winkelen en te kiezen voor producten met minder verpakking. Hierdoor stimuleer je besparing. Het is echter ook erg belangrijk dat je op dagelijkse basis bezig bent met recyclen. Door je afval op de juiste manier te scheiden, draag je bij aan de verbetering van ons milieu.

Betrokkenheid bij de gemeenschap

Groen wonen gaat verder dan alleen onze huizen; het gaat ook over betrokkenheid bij de gemeenschap en het delen van kennis. Samenwerken met anderen die streven naar een groenere levensstijl kan je eigen inspanningen versterken! Het motiveert vaak om te zien dat andere mensen met hetzelfde bezig zijn als jij, hier halen veel mensen positieve energie uit.

In conclusie is groen wonen niet slechts een trend, maar eerder een noodzakelijke stap naar een duurzame toekomst. Door bewuste keuzes te maken bij het bouwen, renoveren en inrichten van onze woningen, kunnen we bijdragen aan een gezonder milieu en een betere levenskwaliteit. Laten we samen streven naar een groenere wereld, waarin we niet alleen wonen, maar ook groeien.

Lees ook: De voordelen van een groen dak.

Je huis is meer dan slechts een plek om te wonen; het is een investering in je comfort en welzijn. Het energielabel van je huis verbeteren is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook leiden tot lagere energierekeningen en een verhoogd comfort in je huis. In deze uitgebreide blog nemen we je mee door de belangrijkste stappen om het energielabel van je huis te verbeteren. Van isolatie tot ventilatie, van warmtepompen tot zonnepanelen, we bespreken alles wat je moet weten.

Waarom energielabel huis verbeteren?

Voordat we in de details duiken, laten we eens kijken naar waarom het verbeteren van het energielabel van je huis zo belangrijk is:

  • Milieuvriendelijkheid: Het verminderen van je energieverbruik vermindert je ecologische voetafdruk, wat bijdraagt aan een duurzamere planeet.
  • Energiebesparing: Een energiezuinig huis leidt tot lagere energierekeningen. Op de lange termijn kan dit aanzienlijke besparingen opleveren.
  • Comfort: Goede isolatie en ventilatie zorgen voor een aangenamere leefomgeving, met een constante temperatuur en frisse lucht.

Nu we de redenen begrijpen waarom het verbeteren van je energielabel belangrijk is, laten we de stappen bekijken om dit te bereiken.

Isoleren

Een van de meest effectieve manieren om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren, is door te investeren in isolatie. Het isoleren van je huis kan op een aantal verschillende manieren en zal altijd van positieve invloed zijn op je energielabel. Wanneer je namelijk zorgt voor een betere isolatie van je huis, kan er minder koude lucht vanaf buiten naar binnen komen. Dit betekent dat het gemakkelijker wordt om je huis warm te houden en dus is je woning een stuk zuiniger! Dit zal resulteren in een beter energielabel en isolatie is dan ook een belangrijke stap. Hieronder bespreken we een aantal goede manieren van het isoleren van je huis.

Dubbelglas

Verder is een van de meest-voorkomende manieren van het verbeteren van de isolatie, is het plaatsen van dubbel glas. Een logisch gevolg van het hebben van dunne ramen, is dat er meer lucht en kou doorheen of langs kan glippen. Het is dus altijd verstandig om dubbelglas te laten installeren wanneer je wilt zorgen voor een betere isolatie van je huis. Op deze manier kan er minder warme lucht naar buiten ontsnappen én minder koude lucht naar binnen komen. Tevens zullen je buren ook blij zijn, want dubbelglas helpt flink mee met het bestrijden van geluidsoverlast.

Kozijnen

Een tweede manier van isoleren, die deels aansluit op de vorige, is het (laten) plaatsen van goede kozijnen. Het is van belang dat je ramen uitgerust zijn met goed aansluitende kozijnen, zodat ook hier geen lucht in of uit het huis kan gaan. Zorg er dus voor dat de kozijnen goed zijn aangesloten aan het raam en de muur zodat hier geen warmte kan ontsnappen.

Kruipruimte

Isolatie in de kruipruimte onder je huis helpt warmteverlies naar beneden te voorkomen. Dit kan met isolatiemateriaal zoals isolatieplaten of schelpen. Vaak is deze ruimte iets wat mensen vergeten bij het verbeteren van hun energielabel, maar het isoleren van de kruipruimte is vaak een relatief gemakkelijke manier om het energielabel te verbeteren. Zorg er dus voor dat de kruipruimte goed geïsoleerd is!

Muren

Muurisolatie is natuurlijk essentieel voor het behouden van warmte. Spouwmuurisolatie of buitenmuurisolatie zijn populaire opties.

Meer leren over duurzaam wonen? Lees hier alle tips!

Ventilatie

Een goed geïsoleerd huis heeft ook goede ventilatie nodig om een gezond binnenklimaat te behouden. Zorg er dus voor dat je denkt aan een goed ventilatiesysteem. Op deze manier kun je zoveel mogelijk verse lucht binnenlaten zonder warmte te verliezen! Dit is natuurlijk een stuk beter dan de deuren opengooien.

energielabel verbeteren

Warmtepomp

Een warmtepomp is een innovatieve manier om je huis te verwarmen en koelen zonder veel energie te verbruiken. Er zijn twee soorten warmtepompen:

Lucht-luchtwarmtepomp: Haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt je huis ermee. Ook geschikt voor koeling in de zomer.

Lucht-waterwarmtepomp: Verwarmt water voor radiatoren of vloerverwarming. Dit systeem is zeer efficiënt en is dan ook zeker de moeite waard om te onderzoeken.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om elektriciteit op te wekken. Ze kunnen worden geïnstalleerd op je dak of in je tuin. Door middel van zonnepanelen kun je op een zeer duurzame manier energie opwekken en dit zal dan ook een zeer positief effect hebben op je energielabel! Dit is zeker een van de belangrijkste trends op het gebied van duurzame woningen.

Hoe energielabel verbeteren? Advies

Nu je de belangrijkste stappen kent om je energielabel te verbeteren, is het verstandig om professioneel advies in te winnen. Een energieadviseur kan een gedetailleerde beoordeling van je huis uitvoeren en aanbevelingen doen op maat van jouw situatie.

Belangrijke tips bij het zoeken naar advies:

  • Vergelijk adviseurs: Zoek naar gecertificeerde adviseurs en vraag om offertes van meerdere aanbieders.
  • Subsidies en financiering: Informeer naar eventuele subsidies of financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen.
  • Levensduurkosten: Laat de adviseur berekenen hoe lang het duurt voordat je investering zichzelf terugverdient.

Energielabel verbeteren kosten

De kosten voor het verbeteren van het energielabel van je huis kunnen variëren afhankelijk van de omvang van de benodigde maatregelen. Hier zijn enkele kostenindicaties:

  • Isolatie: De kosten voor het isoleren van een gemiddelde woning variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van het type isolatie en de oppervlakte.
  • Warmtepomp: Een warmtepomp kan tussen de €5.000 en €15.000 kosten, afhankelijk van het type en de capaciteit.
  • Zonnepanelen: De prijs van zonnepanelen varieert afhankelijk van het aantal panelen, maar de gemiddelde kosten voor een zonnepanelensysteem beginnen bij ongeveer €4.000.
  • Energieadviseur: De kosten voor een energieadviseur variëren, maar reken op enkele honderden euro’s voor een gedetailleerde evaluatie.

Hoewel de investeringen hoog kunnen zijn, kunnen de lange termijnvoordelen van lagere energierekeningen en een comfortabeler huis de moeite waard zijn.

Het verbeteren van het energielabel van je huis is dus een verstandige investering in je comfort, energiebesparing en het milieu. Met de juiste isolatie, ventilatie, warmtepomp en zonnepanelen kun je een aanzienlijke verbetering bereiken. Vergeet niet om professioneel advies in te winnen en de beschikbare subsidies en financieringsopties te onderzoeken. Hoewel de kosten initieel hoog kunnen zijn, zijn de voordelen op de lange termijn aanzienlijk. Maak van je huis een energiezuinige oase waar je van kunt genieten terwijl je bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Vond je deze blog nou interessant? Lees dan ook zeker: De voordelen van een groen dak & Duurzamer in de keuken.

Duurzaamheid is niet langer slechts een buzzword in de vastgoedsector. Het speelt tegenwoordig een belangrijke rol in hoe we huizen bouwen, renoveren en bewonen. Met de toenemende vraag naar milieuvriendelijke woonomgevingen zijn er opvallende trends. In dit artikel delen we enkele opvallende trends op het gebied van duurzame woningen.

Energie-efficiëntie is de nieuwe standaard

In het verleden was energiebesparing een optionele upgrade voor huizen, maar tegenwoordig is dat een standaard. Moderne woningen worden nu gebouwd en gerenoveerd met een sterke focus op het minimaliseren van energieverspilling. Dit omvat betere isolatie, hoogrendementsglas en geavanceerde verwarmings- en koelsystemen.

Zonnepanelen en hernieuwbare energiebronnen

Zonnepanelen zijn een van veel gekozen manieren om een huis te verduurzamen.

Ze zijn betaalbaarder geworden en bieden huiseigenaren de kans om zelf elektriciteit op te wekken.

Het overstappen naar zonnepanelen kan aanzienlijk helpen bij het besparen op de energierekening. Zonnepanelen zijn echter niet het enige hulpmiddel om energie te besparen.

Klik op deze link voor 8 tips om energie te besparen. 

zonnepanelen voor een duurzame woning

Slimme huistechnologieën

Slimme huistechnologieën zorgen steeds vaker voor kostenbesparingen. Tegelijkertijd vergroten deze systemen het inzicht in het energieverbruik van huis. Met behulp van bijvoorbeeld slimme thermostaten, verlichtingssystemen en beveiligingsapparatuur kunnen huiseigenaren hun energieverbruik optimaliseren en de veiligheid verbeteren.

Deze technologieën worden steeds toegankelijker en helpen je om het energieverbruik van apparaten in huis in huis te monitoren.

Duurzame materialen

Bij het verduurzamen van woningen draait het niet alleen om energiebezuiniging, maar ook om de gebruikte materialen. Er is een groeiende vraag naar duurzame en milieuvriendelijke alternatieven voor bouwmaterialen. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer duurzame opties, zoals gerecyclede grondstoffen of hout met een FSC-certificering dat ontbossing tegengaat.

Groene architectuur

Groene architectuur is een benadering van het ontwerpen en bouwen van duurzame huizen. Deze benadering maakt gebruik van duurzame bouwmaterialen en energiebesparingstechnologieën. Het doel is om huizen te creëren die niet belastend zijn voor het milieu, maar tegelijkertijd ook aansluiten op de natuur.  Met de bouw van dit soort huizen wordt de ecologische voetafdruk verminderd en worden duurzame levensstijlen van bewoners gestimuleerd.

Overweeg je om een duurzame woning te kopen? Kijk dan bijvoorbeeld samen met een makelaar in Roermond naar de mogelijkheden.

Waterbesparing en hergebruik

Een watertekort heeft ernstige gevolgen op het milieu. Het kan namelijk zorgen voor ecologische schade door uitdroging, verminderde landbouwopbrengsten en voedseltekorten. Het is daarom van uiterst belang om duurzaam met water om te gaan. waterbesparing is om die reden ook een integraal onderdeel geworden van woning verduurzaming. Dit omvat het gebruik van waterbesparende apparaten zoals een lage doorstroomtoiletten en douchekoppen.  Daarnaast zijn er ook systemen voor regenwateropvang.

Het verminderen en bewust omgaan met water is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook leiden tot een lagere waterrekening.

Duurzame woningen zijn de toekomst

Duurzame woningen zijn niet langer een niche, maar een essentieel onderdeel van de vastgoedmarkt. Deze trends weerspiegelen de groeiende bezorgdheid over het milieu en het welzijn van bewoners. Duurzaamheid is de toekomst van wonen.

Groene daken worden steeds populairder in Nederland. Ze bieden tal van voordelen, niet alleen voor het milieu maar ook voor de mensen die onder deze levende oases leven en werken. In dit artikel zullen we de vele voordelen van een groen dak verkennen en bekijken waarom groene daken een essentiële stap kunnen zijn in de richting van een duurzamere toekomst.

Wat houdt een groen dak in?

Een groendak is een dakbedekking die begroeid is met planten, gras, kruiden, mossen, vetplanten of andere vegetatie in plaats van traditionele dakbedekkingsmaterialen zoals bitumen, tegels of zonnepanelen voor particulieren. Deze vegetatie kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van het type groendak en de gewenste esthetiek en functies. Wil jij ook wel zo’n groendak op je nieuwe woning? Huur een aankoopmakelaar in en maak je wensen kenbaar.

Milieuvriendelijk

Groene daken verminderen de hoeveelheid verharde oppervlakken in stedelijke gebieden en dragen zo bij aan het verminderen van het stedelijke hitte-eilandeffect. Ze helpen ook bij het verminderen van luchtvervuiling en CO2-niveaus door het vastleggen van koolstofdioxide uit de lucht. Groene daken bieden daarnaast een leefomgeving voor planten, insecten en soms zelfs vogels. Ze bevorderen de biodiversiteit in stedelijke gebieden en dragen bij aan het behoud van lokale flora en fauna.

voordelen groene daken

Thermische isolatie

Groene daken bieden thermische isolatie en verminderen de warmteabsorptie van gebouwen. Dit helpt de binnentemperatuur van gebouwen te reguleren en draagt bij aan een koelere omgeving in stedelijke gebieden. Tijdens warme zomerdagen absorberen groene daken de zonnestraling en verdampen ze water via de planten, een proces dat bekend staat als verdampingskoeling. Dit verlaagt de temperatuur op het dak en vermindert de warmte die het gebouw binnendringt. In de winter fungeren groene daken als een extra laag isolatie op het dak, waardoor warmteverlies door het dak wordt verminderd. Dit helpt bij het handhaven van een constante en comfortabele binnentemperatuur.

Meer tips over duurzaam wonen? Lees het hier!

Beheer van regenwater

Groene daken absorberen regenwater en slaan het tijdelijk op in de substraatlaag en de planten. Dit vertraagt de afvoer van regenwater naar riolen en draagt bij aan het verminderen van overstromingsrisico’s tijdens zware regenbuien. Na een regenbui geven groene daken het opgeslagen water geleidelijk vrij, waardoor het beschikbaar blijft voor de vegetatie. Dit kan helpen bij het handhaven van een constante watertoevoer naar planten en voorkomt droogteperiodes.

Esthetische waarde

Groene daken voegen een natuurlijk element toe aan de stedelijke omgeving. De weelderige begroeiing, variërend van grassen en kruiden tot bloeiende planten, creëert een visueel aantrekkelijk groen landschap bovenop gebouwen. De verscheidenheid aan planten op groene daken biedt een scala aan kleuren en texturen gedurende het jaar. Dit leidt tot boeiende en steeds veranderende daken. De aanwezigheid van groen op daken trekt vaak insecten, vogels en andere dieren aan. Dit zorgt voor een gevoel van levendigheid en verhoogt de biodiversiteit in stedelijke gebieden.

Waardestijging van je woning

Gebouwen met groene daken kunnen aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers of huurders, wat kan leiden tot een verhoging van de waarde van onroerend goed. kopers zijn immers sneller geneigd meer te betalen voor een huis, waar duurzaamheidsmaatregelen genomen zijn.

Wil je meer duurzaamheidsblogs lezen? Bekijk dan ook eens ons artikel over duurzaam op vakantie gaan, je energielabel verbeteren of lees de blog over de emissievermindering die WeTransfer bewerkstelligd heeft.

Een keuken is meer dan de plek waar we onze culinaire creativiteit loslaten. Het is het hart van vele huizen, een plek waar herinneringen worden gemaakt, gezinsgesprekken plaatsvinden en waar we misschien een beetje duurzamer kunnen worden. Hoe dan? Blijf lezen!

De Impact van onze keuken

Onze keuzes in de keuken kunnen een grote invloed hebben op het milieu. Van het voedsel dat we kiezen tot de manier waarop we het bereiden, en ja, ook tot de materialen waarmee onze keuken is gebouwd.

Duurzame Materialen: meer dan een trend

Wanneer we denken aan een keukenrenovatie of -ontwerp, is het eerste dat vaak in ons opkomt esthetiek: welke kleuren, stijlen of lay-outs we willen. Maar er is een opkomende trend in de keukenontwerp gemeenschap die verder gaat dan uiterlijk – het gebruik van duurzame materialen.

Het kiezen van duurzame materialen betekent niet alleen dat we een keuze maken die beter is voor de planeet, maar vaak ook een keuze die langer meegaat en tijdloos is qua ontwerp. Win-win, toch?

Kleine veranderingen, grote impact

Het wordt vaak gezegd dat kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken, en dat is zeker waar in de keuken.

Voedselkeuze en -opslag

  • Lokaal en Seizoensgebonden: Waar mogelijk, kies voor lokaal en seizoensgebonden voedsel. Dit vermindert de koolstofvoetafdruk door minder transport en opslag.
  • Hergebruik en Herstel: Bewaar restjes in herbruikbare containers in plaats van wegwerpplastic.

Energiezuinige apparaten

Moderne apparaten zijn vaak energiezuiniger dan oudere modellen. Dus als het tijd is om die oude koelkast of oven te vervangen, kijk dan naar het energielabel en kies het meest efficiënte model dat je kunt betalen.

Waterbesparing: elke druppel telt

Overweeg waterbesparende kranen en let op uw watergebruik tijdens het koken en schoonmaken. Een kleine moeite als de kraan dichtdraaien tijdens het schrobben van groenten kan op de lange termijn veel besparen!

Duurzaam koken

Naast het kiezen voor duurzame materialen en water- en energiebesparende maatregelen, is er nog een aspect van duurzaamheid in de keuken dat we niet mogen vergeten: de manier waarop we koken. Probeer eens vaker vegetarische of veganistische recepten uit. Minder vlees eten kan een aanzienlijke impact hebben op onze ecologische voetafdruk. Bovendien biedt het een geweldige kans om nieuwe smaken en gerechten te ontdekken. Daarnaast, experimenteer met verschillende kooktechnieken die minder energie verbruiken, zoals stomen of slowcooken. Hierdoor kun je niet alleen duurzamer zijn, maar ook je culinaire horizon verbreden!

Afval Verminderen: zero waste policy

Een andere manier om onze keuken duurzamer te maken, is door ons afval te minimaliseren. Begin met het verminderen van wegwerpverpakkingen: kies voor bulkproducten, herbruikbare stoffen zakjes voor je groenten en fruit, en glazen potten voor opslag. Zet een compostbak op voor groente- en fruitresten en overweeg het starten van een kleine wormenbak voor een snelle compostering. Door bewuster om te gaan met wat we weggooien, gaan we niet alleen richting een ‘zero waste’ keuken, maar creëren we ook een bewustzijn dat verder gaat dan koken. Het is een levensstijl die ons herinnert aan de waarde van de bronnen die we dagelijks gebruiken.

Ga aan de slag met verduurzamen!

Duurzaam zijn in de keuken is niet alleen goed voor de planeet, maar het kan ons ook helpen om op de lange termijn geld te besparen en een gezondere levensstijl te leiden. Dus, de volgende keer dat je in je keuken staat, denk dan eens na over de kleine veranderingen die je kunt maken. Samen kunnen we een verschil maken!

Meer weten over verduurzamen? Lees dan eens “een oud pand verduurzamen” “energielabel verbeteren” of “energiezuinige vervoersmiddelen”

[ad_1]

BIT, een vooruitstrevende leverancier van datacenterdiensten, heeft een nieuwe
mijlpaal bereikt in hun streven naar duurzaamheid met de lancering van een innovatieve solar carport op de parkeerplaats van BIT-MeetMe in Ede. De carport, gebouwd door GroenLeven, is uitgerust met 366 grote zonnepanelen en biedt acht laadpalen voor elektrische voertuigen (EV’s). De officiële opening van de carport vond plaats op 7 juli, waarbij wethouder Arnold Versteeg van Ede aanwezig was om het project feestelijk te openen.

Met deze duurzame toevoeging zet BIT een belangrijke stap om eigen energie op te wekken en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. De solar carport is strategisch geplaatst om maximale blootstelling aan zonlicht te garanderen, waardoor een optimale energieopwekking mogelijk is. De 366 grote zonnepanelen op de carport hebben een indrukwekkend vermogen en zullen naar verwachting ongeveer 1,5% van het totale stroomverbruik van BIT’s datacenters opwekken. Alle stroom die BIT gebruikt is al groen, maar op deze manier voorzien ze ook een deel in eigen behoefte en wordt het lichtnet ontlast.

Grand opening

Tijdens de officiële opening op 7 juli heeft BIT’s CTO, Alex Bik, een inspirerende speech gegeven over de totstandkoming en de technologie achter de solar carport. Hij benadrukte het belang van duurzame initiatieven en de rol die BIT speelt als voorloper in de sector. “We zijn ontzettend trots op de realisatie van deze solar carport,” zei Alex Bik. “Het is een concrete stap in onze duurzaamheidsstrategie en illustreert onze inzet om groene energie te genereren. We danken GroenLeven voor hun uitstekende werk en zijn verheugd dat wethouder Arnold Versteeg
aanwezig was om ons initiatief te ondersteunen.”

Groene toekomst

Met de solar carport en de bijbehorende laadpalen toont BIT haar betrokkenheid bij de groeiende elektrische mobiliteit en biedt ze een duurzame laadinfrastructuur voor haar klanten en medewerkers. Door het gebruik van schone energiebronnen draagt BIT bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en bevordert het een schonere en groenere toekomst.

Over BIT

BIT beheert een drietal datacenters in Ede en is gespecialiseerd in groene colocatie, privacyvriendelijke cloudoplossingen, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing voor zakelijke gebruikers van het internet. BIT levert aan kwaliteitsbewuste organisaties de ruggengraat voor hun IT- en internet-infrastructuur. Betrouwbaarheid is het uitgangspunt van de dienstverlening, zodat klanten zich zorgeloos met hun kernactiviteiten bezig kunnen houden. BIT onderscheidt zich door een hoog kennisniveau, jarenlange ervaring en een pragmatische aanpak. Het bedrijf streeft naar een
verantwoorde bedrijfsvoering en investeert continu in duurzame technologieën en innovatieve oplossingen. Ook is BIT ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd.

[ad_2]

Source link

[ad_1]

Er is € 2,5 miljoen Europese subsidie toegekend voor de Haagse circulaire economie en energietransitie. De subsidie is toegekend aan vier verschillende Haagse projecten. De bedrijven I-DID en Yespers, beide gevestigd in The New Farm in Den Haag, gaan de komende jaren aan de slag met het recyclen van textiel via een innovatieve productielijn en het opzetten van een circulaire fruitverwerkingsfabriek. Beide projecten dragen niet alleen bij aan een duurzame economie, maar zorgen ook voor nieuwe banen in Den Haag. De twee andere projecten richten zich op de ontwikkeling van duurzame energiesystemen. In de haven van Scheveningen werkt de gemeente Den Haag samen met Stedin aan een innovatief energienet met batterijen voor de opslag van zonne-energie. In dit lokale netwerk wordt, met behulp van data en algoritme, het aanbod van en de vraag naar duurzame energie beter op elkaar zijn afgestemd. In Moerwijk wordt de Europese subsidie ingezet om 235 woningen versneld aardgasvrij te maken.

Wethouder economie Saskia Bruines: ”Dit is een mooie impuls voor de Haagse duurzame economie. Het is goed om te zien dat zoveel ondernemers en andere initiatiefnemers Kansen voor West steeds beter weten te vinden. De omschakeling naar een circulaire economie is een grote uitdaging waar zij deze steun vanuit Europa goed bij kunnen gebruiken.”

I-DID

Textielafval op dit moment nog niet of nauwelijks gerecycled. De reden is dat er nog onvoldoende technologie bestaat om de textiel te verwerken tot nieuwe producten. I-DID recylcet afgeschreven textiel tot vezels en vilt. Met deze subsidie kunnen zij ervoor zorgen dat de gehele recycling onder één dak plaatsvindt, van ‘afval tot eindproduct’. Ook krijgen mensen die langdurig werkloos zijn nieuwe kansen. Zo krijgen zij speciale begeleiding op de werkvloer.

Yespers

Yespers is gericht op het creëren van een nieuwe duurzame voedselketen. Dit project gaat uit van de omgekeerde keten waarbij een grondstof die nodig is om een product te maken, waardevoller is dan het eindproduct. In 2023 zal in Den Haag, met behulp van de Kansen voor West subsidie, de eerste Total-Use fruitverwerkingslijn van Europa worden geopend. Op grote schaal worden appels 100% gebruikt tot eindproducten zoals appelsap, appelmeel en cosmetische olie.

Warmtenet Moerwijk

In Moerwijk worden zeven woningblokken met in totaal 235 woningen gerenoveerd en versneld aardgasvrij gemaakt. Door gebruik te maken van een tijdelijke bodem-warmtepomp is het mogelijk om het renoveren en isoleren van de woningen gelijktijdig aan te pakken. Hierdoor zullen inwoners minder hinder ervaren als zij gekoppeld worden aan het warmtenet van WarmteLinQ.

Slim Strandnet

De enorme groei van zonnepanelen en elektrische voertuigen geeft veel druk op het elektriciteitsnetwerk, maar zorgt voor een enorme populariteit in grondstofbeleggingen. De subsidie wordt gebruikt voor een innovatief energienetwerk dat vraag en aanbod van duurzame energie beter op elkaar afstemt, zodat er minder pieken zitten in de belasting van het energienet.

Over Kansen voor West

Kansen voor West is het samenwerkingsverband van de 4 Randstadprovincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) en de 4 grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Deze 8 hebben gezamenlijk een programma gemaakt om de regionale economie in de Randstad een innovatieve impuls te geven. Dit gebeurt door het geven van Europese subsidies aan het bedrijfsleven in de regio. Dit 7-jarige programma richt zich op de hoofdthema’s: Innovatie, Klimaat en Duurzame Stedelijke Ontwikkeling. Het programma sluit aan bij de ambities uit de Europese Green Deal.

Foto: I-DID Fotograaf: Vera Claessen

[ad_2]

Source link

[ad_1]

Dutch Green Building Council (DGBC) heeft vandaag het Framework for Climate Adaptive Buildings deel 2: de gebouwscore gelanceerd. Dit document is het tweede deel van een drieluik dat beschrijft hoe fysieke klimaatrisico’s op gebouwniveau inzichtelijk kunnen worden gemaakt.

 “Rapporteren over klimaatrisico’s in vastgoedportefeuilles is belangrijk, omdat er veel risico’s schuilen in het veranderend klimaat. Het is niet voor niets dat de financiële toezichthouders oproepen om deze risico’s goed in beeld te brengen: In het ergste geval kan de stabiliteit van het financiële systeem op het spel staan als we hier geen grip op krijgen”, stelt Jan Kadijk, manager Kennis en Innovatie bij DGBC. “Bestaande methoden voor klimaatrisico-scans waren veelal een black box. Wij hebben nu met circa 30 partijen transparant gemaakt hoe je zo’n scan moet aanpakken: welke data je gebruikt, naar welke gebouwkenmerken je kijkt en welke stappen je moet doorlopen. De methode is vrij beschikbaar en gebaseerd op open data. Dus iedereen kan en mag er gebruik van maken.”

In dit tweede deel draait het volledig om het inschatten van de ‘kwetsbaarheid’ van een gebouw ten opzichte van de geconstateerde klimaateffecten in de omgeving van het gebouw. Er wordt gekeken naar gebouwkenmerken die dempend kunnen werken op het risico voor het gebouw, zoals bijvoorbeeld zonwering aan de buitenkant tegen hittestress. Met een beperkte set aan gebouwkenmerken wordt een gebouwscore berekend.
Op basis van de omgevingsscore (deel 1) en gebouwscore (deel 2) samen kan een klimaatrisico-score voor het gebouw worden vastgesteld. Dit onderdeel wordt in deze publicatie uitgebreid beschreven. Gebouweigenaren krijgen op deze manier een beeld van de kwetsbare gebouwen in hun portfolio. “De methode plaatst rode vlaggen op dat deel van je gebouwenportfolio waar je beter naar moet kijken”.

Klimaatbestendig gebouwde omgeving

Het doel van de methodiek is een bijdrage leveren aan een klimaatbestendige gebouwde omgeving die klaar is voor het veranderend klimaat. Er zijn vier thema’s gekozen die voor Nederland als grootste risico gelden: hitte, droogte, wateroverlast en overstroming. Deze gevolgen van klimaatverandering zijn nu al merkbaar, ook voor gebouweigenaren. Het is voor hen cruciaal om risico’s te verminderen en te werken aan een toekomstbestendig vastgoedportfolio.

Rapporteren klimaatrisico’s

Een belangrijke eerste stap voor gebouweigenaren is het in beeld krijgen van de fysieke klimaatrisico’s voor hun gebouw of portfolio. Dit is belangrijk om de juiste maatregelen te kunnen nemen om de risico’s weg te nemen of te verminderen. Het rapporteren over klimaatrisico’s van bestaand vastgoed wordt de komende jaren voor steeds meer partijen een verplichting, vanwege de EU Taxonomie, de groene spelregels vanuit Europa.

Romee Prijden, projectmanager bij DGBC, verwacht dat het Framework kan bijdragen aan het nemen van noodzakelijke stappen. Prijden: “Bestaande methodieken kijken vaak alleen naar de omgeving, waardoor je bijna altijd dezelfde score behaalt als je buurman. Met deze publicatie kan dit nu op zo’n gedetailleerd niveau, dat elk pand een unieke klimaatrisico-score krijgt voor de thema’s hitte, paalrot, verschilzetting, wateroverlast en overstroming.” Kadijk vult aan: “Als iedereen op dezelfde manier zijn gebouwen doorlicht, ontstaat er meer gezamenlijkheid in de probleemanalyse op een bepaalde plek. Dat kan ertoe leiden dat partijen samen het probleem op gebiedsniveau te lijf gaan. En dat is heel zinnig, want vaak is het een mission impossible om een klimaatdreiging in je eentje op te lossen. Maatregelen op gebiedsniveau zijn vaak effectiever dan sleutelen aan je gebouw: Liever samen een pleintje vergroenen dan dat iedereen een extra airco installeert. Ik zie dat vastgoedpartijen in toenemende mate bereid zijn om op die manier over het probleem na te denken: samen investeren in gebiedsmaatregelen komt steeds meer in beeld. Als investeringsstromen worden gebundeld is er veel meer mogelijk. Dit beschrijven we in deel 3 van het Framework dat na de zomer verschijnt.”

Brede alliantie, transparante & eenduidige aanpak

Het Framework for Climate Adaptive Buildings (FCAB) is ontwikkeld met een brede alliantie van financiële instellingen, kennisinstituten, adviseurs, woningcorporaties en overheden. Een bijzondere en succesvolle aanpak, aldus Kadijk. “We hebben met elkaar een methodiek ontwikkeld waarbij 30 organisaties hebben meegekeken. En de aanpak kan ook nog eens door iedereen vrij gebruikt worden: we hebben hiermee echt bijgedragen aan een gemeenschappelijke taal voor klimaatrisico-scans”. Prijden voegt toe: “De scores zijn duidelijk, van zeer laag tot zeer hoog en de methodiek is volledig transparant. Daardoor kan je binnen je eigen portefeuille panden met elkaar vergelijken. Niet alleen per locatie, maar bijvoorbeeld ook per klimaatthema.”

De aanpak van het Framework for Climate Adaptive Buildings bestaat zoals eerder genoemd uit drie onderdelen:

  1. Het inschatten van de klimaateffecten voor de omgeving van een gebouw. Deze stap staat beschreven in het Framework for Climate Adaptive Buildings deel 1: de omgevingsscore (FCAB-1).
  2. Het inschatten van de ‘kwetsbaarheid’ van een gebouw ten opzichte van de geconstateerde klimaateffecten in de omgeving van het gebouw. Hierbij komen de gebouwkenmerken om de hoek kijken. Deze stap staat beschreven in het Framework for Climate Adaptive Buildings deel 2: de gebouwscore (FCAB-2).
  3. Het definiëren van gebieds- & gebouwmaatregelen die kunnen helpen om de geconstateerde risico’s tegen te gaan of weg te nemen. Deze laatste stap wordt beschreven in het Framework for Climate Adaptive Buildings deel 3: de adaptatiestrategie (FCAB-3). Dit derde deel verschijnt na de zomer.

Bekijk hier het Framework for Climate Adaptive Buildings deel 2: de gebouwscore

 

[ad_2]

Source link

Berichten paginering