Algemeen

Een oud pand verduurzamen

Het verduurzamen van oude panden en monumenten is een belangrijke stap om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Het behouden en onderhouden van cultureel erfgoed is van groot belang, maar tegelijkertijd moeten we ook ons steentje bijdragen aan verduurzaming. Bij oude panden is dit vaak een hele opgave, omdat oude gebouwen vaak niet ontworpen zijn het oog op energiezuinigheid. Toch zijn er diverse mogelijkheden om panden en monumenten te verduurzamen, in dit artikel meer daar over!

Waarom verduurzamen?

In Nederland zijn we steeds meer aan het verduurzamen. Dit doen wij om de energierekening omlaag te brengen en de CO2 uitstoot te verminderen. Het is belangrijk om ons milieu te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Door te verduurzamen kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen en de impact op onze planeet verminderen.

Het verduurzamen van een oud pand

Het is belangrijk om te kijken hoe je de verduurzaming kan combineren met het behoudt van de originele details van het oude pand. Het zou zonde zijn als je alle mooie details weg haalt tijdens de renovatie.

Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de isolatie van het pand. Veel oude panden hebben een slechte isolatie, waardoor er veel warmte verloren gaat. Door het aanbrengen van goede isolatie kan dit probleem worden opgelost. Denk hierbij aan het isoleren van de muren, vloeren en daken. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar, zoals glaswol, steenwol en PUR-schuim.

Houdt er rekening mee dat een pand in de loop der jaren gerenoveerd kan zijn. Misschien is het pand al een tijd geleden gerenoveerd. Ga hier dus eerst achter aan voordat je begint met isoleren. Bekijk ook goed hoe het pand in de toekomst gebruikt gaat worden en welke duurzame oplossingen passen bij het gebruik van dit pand.

READ  Eén miljoen jongeren lanceren toekomstvisie voor klimaatpositief Nederland

Monument verduurzamen

Als je monumenten wilt verduurzamen dan is het handig om contact op te nemen met de monumenten afdeling van de gemeente. Met de gemeente moet je bepaalde randvoorwaarden bespreken en vergunningen krijgen. Betrek eventueel een specialist met kennis over de verduurzaming van monumenten. Zij kunnen je advies geven hoe je dit het beste uit kan gaan voeren.

In het kort

Er zijn veel dingen om rekening mee te houden als je een pand gaat verduurzamen. Denk aan de huidige status, het toekomstig gebruik van het pand en het behoud van de originele eigenschappen. Ook bij het verduurzamen van een monument moet je rekening houden met zaken zoals de gemeente etc.

Wil je meer weten over de subsidiemogelijkheden bij het verduurzamen van een woning? Lees dan nu onze blog hierover!

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!