Algemeen

Duurzaam wonen: energiebesparende tips

Duurzaamheid en bewust omgaan met energie is steeds belangrijker in het dagelijks leven en mensen zijn zich meer bewust van hun ecologische voetafdruk. Daarom zijn veel mensen op zoek naar manieren om thuis te verduurzamen en zo bij te dragen aan een beter milieu. Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat manieren uitgevonden waarmee jij je huis kunt verduurzamen en kunt bijdragen aan een groenere planeet. In deze blog bespreken we een aantal energiebesparende tips waarmee jij milieuvriendelijker door het leven kan gaan.

Korter douchen

Korter en kouder douchen is een vrij simpele, maar toch effectieve manier waarop jij energie kunt besparen. Het warme douchewater komt helaas niet uit de lucht gevallen. Hier is veel energie voor nodig. Hoe langer je onder de douche staat, hoe meer energie het kost. Probeer dus minder lang onder de douche te staan. Zelfs een paar minuten kunnen al een heel verschil maken. Je zou ook gebruik kunnen maken van een waterbesparende douchekop. Deze zorgt ervoor dat er toch minder water wordt verbruikt, zonder dat jij je douchetijd hoeft in te leveren.

Meer tips over duurzaamheid? Lees hier verder!

Isoleren

Een goede isolatie is in ieder huis belangrijk. Dakisolatie, spouwmuurisolatie en dubbel glas. Alle beetjes helpen om de warmte in je huis ook binnen te houden. Zorg er verder voor dat de kleine kiertjes en gaatjes in je huis zijn afgesloten. Hier ontsnapt meer warmte dan je denkt. Ook gordijnen kunnen ervoor zorgen dat de warmte in je huis blijft. Een goede isolatie zorgt ervoor dat je in de winter minder hoeft te verwarmen en in de zomer minder hoeft te koelen. Dit zorgt weer voor lagere energiekosten.

READ  Kabinet presenteert beleidsprogramma Klimaat - Duurzaam Ondernemen

Investeer in zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een populaire duurzaamheidsoplossing. De zon die je als energiebron gebruikt, raakt nooit op. Op deze manier kun je dus eindeloos genieten van je zelfopgewekte energie. De energie die je hiermee opwekt is herbruikbaar en dus beter voor het milieu én voor je energierekening. Door te investeren zonnepanelen voor particulieren verhoog je ook de waarde van je woning. Dus zelfs als je binnenkort gaat verhuizen, naar een woning in Engelen bijvoorbeeld, zou het een slimme zet kunnen zijn om nog zonnepanelen te laten plaatsen.

Gebruik LED lampen

Gloei- en halogeenlampen zijn geen duurzame lampen. Gebruik in plaats hiervan LED lampen. Deze gaan een stuk langer mee en verbruiken ook nog eens aanzienlijk minder energie. Om precies te zijn verbruikt een LED lamp 85% minder stroom dan een halogeenlamp en maar liefst 90% minder dan een gloeilamp. De levensduur van een LED lamp is dus ook een stuk langer dan andere lampen. Hoewel deze wel een stuk duurder is dan de gloeilamp, verdien je dit snel terug door de lage energiekosten. Ook hoef je de LED lamp dus minder vaak te vervangen.

Energiezuinige apparaten

Alle apparaten worden steeds zuiniger ontworpen. Zuinige apparaten in combinatie met slim gebruik zorgt ervoor dat je je investering snel kunt terugverdienen. Zo zorg je voor de meeste energiebesparing. De meeste vaatwassers en wasmachines hebben tegenwoordig een zogeheten eco-programma.

Met bovenstaande tips kun jij je woning milieu-proof maken en geniet je van de vele voordelen van een duurzaam leven. Onthoud dat alle beetjes helpen en dat je er niet alleen de planeet mee helpt, maar ook je eigen portemonnee.

READ  Maar liefst 27 partijen tekenen Lokaal Klimaatakkoord Utrechtse Heuvelrug

Ben je benieuwd naar meer trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen? Lees hier verder!

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!