Algemeen

8 tips om energie te besparen

Tegenwoordig letten we veel meer op onze energiekosten dan voorheen. Dit komt mede door de prijsstijgingen die aan de hand zijn. Het is niet moeilijk om te besparen op energie, maar je moet wel weten hoe je dit goed aanpakt. In deze blog lees je 8 tips om energie te besparen.

1.      Isoleer je huis

Een goede isolatie in je huis zorgt ervoor dat je minder energie hoeft te verbruiken om je huis te verwarmen of te verkoelen. Je hebt verschillende soorten isolatie voor je huis: spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Het is aan te raden om ze alle drie uit te voeren zodat je optimaal gebruik kan maken van je geïsoleerde woning.

2.      Kies voor energiezuinige apparaten

Apparaten die je al een langere tijd hebt staan zijn echte energieverbruikers. Het is een investering om nieuwe apparaten te kopen, want energiezuinige apparaten zijn vaak duurder dan minder zuinige apparaten. Denk er maar aan dat het een investering is waar je uiteindelijk profijt van gaat hebben! Ben je aan het kijken voor een jacuzzi te plaatsen maar kom je erachter dat dit heel veel energie kost? Bij spa in limburg hebben ze ook energiezuinige jacuzzi’s. Zo kun je evengoed genieten!

3.      Vervang je verlichting door LED-verlichting

Heb je in je huis alleen maar gloeilampen of halogeenlampen hangen? Wij raden aan om ze te vervangen door LED-verlichting, ook als je lampen het nog goed doen. De aanschafprijs van LED-verlichting is hoger, maar uiteindelijk heb je die kosten terugverdient. Zo is een LED-lamp 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Een ander voordeel is dat LED-verlichting veel langer mee gaat dan andere verlichting.

READ  Wat weet jij al over groen wonen?

4.      Voorkom sluipverbruik

Veel apparaten in je huis staan waarschijnlijk op stand-by. Wist je dat ze dan evengoed nog energie verbruiken? Je kunt het beste de stekkers uittrekken van de apparaten die je niet gebruikt of je kunt een bespaarstekker plaatsen bij apparaten die je vaker gebruikt, zoals een TV of een computer. Door middel van een bespaarstekker zorg je ervoor dat de stand-by stand wel volledig uit is. Zo bespaar je energie met een eenvoudige oplossing.

5.      Verbruik minder (warm) water

Door minder water te verbruiken, verbruik je ook minder energie. Wij raden je aan om maximaal 5 minuten per persoon te douchen met warm water. Het is even wennen om snel te douchen als je normaal gesproken langer onder de douche staat, maar je kunt het op zijn minst proberen! Maak er een wedstrijd van en probeer elke keer korter te douchen.

6.      Zet de thermostaat lager

De thermostaat hoeft niet de hele dag aan te staan. Zet de thermostaat lager als je de deur uitgaat, gaat slapen of als je het echt koud hebt. Je kunt er ook voor kiezen om jezelf eerst warm aan te kleden en heb je het nog steeds echt koud? Dan draai je de thermostaat een klein beetje omhoog. Probeer er een gewoonte van te maken om altijd de thermostaat te controleren als je de deur uitgaat, dan kun je hem ook omlaag zetten.

7.      Gebruik deurdrangers

Vaak komt er door de deuren een koud briesje. Dit zorgt ervoor dat jij het sneller koud hebt en dat je de verwarming hoger gaat zetten. Door deurdrangers bij je deuren te plaatsen zorg je ervoor dat de warmte niet verdwijnt en dat er geen kou binnen komt. Je hebt verschillende soorten drangers dus je kunt er ook uitzoeken die niet of juist wel opvallen!

READ  Duurzamer in de keuken

8.      Maak gebruik van warmte door de zon

Als de zon een dagje schijnt kun je hier goed gebruik van maken. Zorg dat je de warmte opvangt in je huis van de zon. Maak geen gordijnen of rolluiken dicht, maar laat alles open. Zo wordt je huis verwarmd met zonne-energie. Als het te warm wordt, kun je er voor kiezen om alles weer dicht te maken. Zo blijft de warmte binnen en kun je ervan genieten.

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!