De overstap naar duurzame energie is populairder dan ooit. Zonnepanelen zijn een uitstekende en duurzame manier om je eigen stroom op te wekken en te besparen op je energierekening. Toch krijgen wij vaak de vraag: moet je zonnepanelen kopen? Of kun je ze ook huren? De keuze tussen kopen en huren, kan de beslissing voor zonnepanelen wat complexer maken. Geen zorgen! In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van beide opties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

De voordelen van het kopen van zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen of zonnepanelen huren is een investering met een aantrekkelijk rendement op je energierekening. Op lange termijn is kopen de goedkopere optie, ondanks de hogere initiële kosten. Je bespaart namelijk op je energierekening en profiteert van overheidssubsidies. Na de terugverdientijd, die gemiddeld 6 tot 8 jaar bedraagt, is je stroom gratis. Bovendien ben je bij aankoop de volledige eigenaar van de panelen. Dit geeft je veel meer vrijheid dan huren. Je kunt ze zelf onderhouden, verkopen of zelfs meenemen als je verhuist. Het belangrijkste voordeel door zonnepanelen te kopen, is dat je gedurende de hele levensduur bijdraagt aan een schoner milieu door je eigen groene stroom op te wekken.

De nadelen van kopen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren. De investering is een flinke som. De kosten van de panelen, de installatie en eventuele aanpassingen aan je dak kunnen namelijk hoog oplopen. Houd er ook rekening mee dat er na verloop van tijd onderhoud nodig kan zijn, wat extra kosten met zich meebrengt. Het grootste nadeel voor velen is wellicht dat je niet direct bespaart. De terugverdientijd van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 6 tot 8 jaar. Pas daarna profiteer je van de volledige besparingen op je energierekening.

Zonnepanelen plaatsen

De voordelen van het huren van zonnepanelen

Zonnepanelen huren is een interessant alternatief voor koop, met name als je een lagere instapdrempel verkiest. In plaats van een hoge investering in één keer te doen, betaal je een vast maandbedrag. Dit kan een stuk aantrekkelijker zijn voor mensen een kleiner budget, maar toch duurzaam willen wonen. Je hebt door het huren, profijt van volledige zonnepanelen zonder te investeren. Ook is een groot voordeel van huren is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het onderhoud of reparaties. De verhuurder is hiervoor verantwoordelijk, waardoor je geen onverwachte kosten hebt.

De nadelen van huren

Op het eerste gezicht lijkt huren aantrekkelijk vanwege de lage instapdrempel en directe besparingen. Echter, op de lange termijn is huren minder voordelig dan kopen. De totale huurkosten liggen namelijk hoger dan de aanschafprijs van de panelen. Je profiteert bovendien niet van subsidies die bij koop wel beschikbaar zijn. Daarnaast heb je minder vrijheid bij het huren van zonnepanelen. Je hebt minder zeggenschap over het onderhoud en de keuze van de panelen. De verhuurder bepaalt deze zaken, en je kunt hier dus niet altijd je eigen voorkeur in meenemen. Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat de panelen na de huurperiode (meestal 15-20 jaar) geen jouw eigendom worden. De verhuurder haalt ze dan weg of vervangt ze, en je hebt er dus geen profijt meer van.

Zonnepanelen kopen? Of huren?

De beste keuze hangt af van jouw persoonlijke situatie en budget. Ben je bereid om te investeren en heb je de middelen? Dan is kopen wellicht de meest rendabele optie op lange termijn. Heb je liever een lagere instapdrempel en directe besparingen, dan kan huren een interessant alternatief zijn. Maak je keuze weloverwogen. Vergelijk verschillende aanbieders, lees de voorwaarden goed door en bereken de terugverdientijd. Zo maak je de beste keuze voor jouw portemonnee en milieu.

Steeds meer mensen stappen over op zonne-energie. Dat is niet zonder reden. Zonnepanelen hebben veel voordelen voor uw portemonnee en het milieu. In deze blog bespreken we de voordelen van persoonlijke zonnepanelenpakketten. We kijken naar manieren om uw energiekosten te verlagen, de waarde van uw huis te verhogen en uw bijdragen aan het klimaat te vergroten.

Bespaar op je energierekening

Het is belangrijk dat mensen niet alleen geld, maar ook energie bewuster worden. Het maken van een duurzame keuze kan erg spannend zijn, vooral als u denkt dat hier altijd hoge bedragen mee gemoeid zijn. Voor mensen met een kleine beurs is het natuurlijk altijd handig om te weten wat de laagste prijs van zonnepanelen kan zijn. Verder is het belangrijk om te weten dat door middel van zonne-energie uw huis kan worden voorzien van een goedkoper alternatief dan stroom van het net. Je bent uiteindelijk ook een stuk onafhankelijker van energieleveranciers, doordat u uw eigen stroom opwekt.

Verhoog de waarde van uw woning

Omdat zonnepanelen zorgen voor een beter energielabel kan een huis hierdoor meer waard zijn bij de verkoop ervan. Natuurlijk hangt het krijgen van een hoger energielabel af van de hoeveelheid panelen die er op uw dak liggen. Van energielabel A to G kan dit bedrag oplopen tot wel € 20.000. Banken zoals Rabobank stelt een percentagestijging van 3 to 5 procent.

Verminder uw CO2-uitstoot

Dat wij allemaal klimaat neutraler moeten leven is duidelijk. Zonnepanelen zijn hiervoor een stap in de goede richting. Of u nu kiest voor een zonnepanelen set van 2 panelen of het hele dak vol wil leggen. Het draagt alle twee bij aan een vermindering van uw CO2-uitstoot. Met 10 zonnepanelen bespaar je jaarlijks tot wel 1.200 kg aan koolstofdioxide-uitstoot. Dit is een aanzienlijk verschil met de gemiddelde uitstoot van Nederlanders, die volgens het RIVM jaarlijks ongeveer 9.000 kg bedraagt.

Profiteer van de subsidiemogelijkheden

De overheid stimuleert de plaatsing van zonnepanelen met subsidies. Deze subsidies kunnen de investering in zonnepanelen een stuk aantrekkelijker voor u maken. Echter kunnen de subsidies sterk variëren door verschillende factoren. Type installatie, locatie en in sommige gevallen zelfs uw inkomen kunnen de hoogte van de subsidie bepalen. Verder is het belangrijk om de wet- en regelgeving nauwlettend in de gaten te houden, omdat de subsidies erg afhangen van de keuzes die gemaakt worden in de politiek.

Spaarvarken

Zijn zonnepanelen onderhoudsarm?

Zonnepanelen vergen doorgaans weinig onderhoud. Hierdoor hebben zij niet veel van uw tijd nodig om goed te blijven werken. De platen zijn voorzien van een vuilafstotende laag die voorkomt dat vuil en stof zich snel kan hechten. De regen spoelt daarom het meeste vuil van de panelen af. Dit betekent echter niet dat er geen onderhoud nodig is. Het advies is om de panelen minimaal één keer per jaar te controleren op vuil, bladeren, vogelpoep of andere obstakels die de opbrengst kunnen beïnvloeden. U kunt de panelen zelf reinigen met water en een zachte borstel, maar u kunt ook een professioneel schoonmaakbedrijf hiervoor inhuren. Naast het reinigen is het ook belangrijk om uw panelen regelmatig door een professional te laten controleren. Deze controle helpt om schade en mankementen tijdig te identificeren, zodat u lang plezier heeft van uw zonnepanelen.

Installatie en kosten van zonnepanelen

Voor de installatie van zonnepanelen kunt u het beste een gecertificeerde professional inschakelen. Zij kunnen namelijk voor zorgen dat u het optimale uit uw zonnepanelen kan halen. Deze vakspecialisten gaan verantwoord en nauwkeurig te werk zodat uw panelen niet beschadigd raken tijdens de plaatsing hiervan.

De kosten van zonnepanelen kunnen sterk uiteenlopen. Dit komt doordat elke offerteaanvraag persoonlijk gekeken moet worden naar de wensen en behoefte van de klant. Vaak is het mogelijk om een offerte geheel vrijblijvend aan te vragen en kunt u gerust de tijd nemen om uzelf goed te oriënteren.

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen zich bewust van de impact van hun levensstijl op het milieu. Dit heeft geleid tot een groeiende interesse in duurzaamheid, zelfs tijdens vakanties. Een opvallende oplossing die aan populariteit wint, is het gebruik van draagbare zonnepanelen. In dit artikel gaan we dieper in op hoe deze innovatieve technologie reizigers in staat stelt om duurzaam en milieuvriendelijk te genieten van hun vakanties.

De opkomst van duurzaam toerisme

In de afgelopen jaren is het bewustzijn rond klimaatverandering en milieuproblemen sterk gegroeid. Reizigers worden zich steeds meer bewust van hun ecologische voetafdruk en willen hun impact verminderen. Reisorganisaties en bestemmingen beginnen duurzaamheid te omarmen, met initiatieven zoals eco-vriendelijke accommodaties en verantwoordelijk beheer van natuurlijke hulpbronnen.

Onafhankelijke energiebron

Draagbare zonnepanelen bieden reizigers een betrouwbare bron van schone energie, onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Het gebruik van zonne-energie vermindert de uitstoot van schadelijke gassen, wat bijdraagt aan de vermindering van de ecologische impact van reizen. Hoewel de initiële investering nodig is, kunnen draagbare zonnepanelen op lange termijn kosten besparen doordat ze gratis energie leveren.

zonneplanelen plaatsen

Praktisch gebruik van draagbare zonnepanelen op vakantie

Reizigers kunnen hun apparaten zoals smartphones, camera’s en laptops opladen met behulp van draagbare zonnepanelen. Voor outdoor liefhebbers bieden draagbare zonnepanelen een handige manier om elektronische apparaten van stroom te voorzien tijdens kampeer- en wandeltochten. Moderne reizigers zijn vaak afhankelijk van hun elektronische apparaten, of het nu gaat om het vastleggen van onvergetelijke momenten of om in contact te blijven met dierbaren. Het kopen van zonnepanelen is een slimme en milieubewuste manier om ervoor te zorgen dat je tijdens je vakantie nooit zonder stroom komt te zitten. Ze bieden een handige oplossing voor het opladen van essentiële apparaten en zijn vooral geliefd bij outdoor liefhebbers die van het avontuur in de natuur genieten.

Boot- en camperreizen

Zonnepanelen kunnen op boten en campers worden geïnstalleerd om een constante energiebron te bieden voor verlichting en apparatuur. Boot- en camperreizen bieden een unieke manier om de wereld te verkennen en dichter bij de natuur te komen. Of je nu de open zeeën bevaart of door schilderachtige landschappen rijdt, het integreren van zonne-energie in je reis kan je ervaring aanzienlijk verbeteren. Zonnepanelen zijn niet langer beperkt tot vaste structuren; ze kunnen worden aangepast aan mobiele reisvoertuigen zoals boten en campers om een duurzame en constante energiebron te bieden. Plug and play zonnepanelen zijn makkelijk in gebruik en perfect om te gebruiken op een boot of op de camper!

Overwegingen bij het kiezen van draagbare zonnepanelen

Reizigers moeten letten op de grootte en draagbaarheid van de zonnepanelen om gemakkelijk te kunnen reizen. Het vermogen en de efficiëntie van de zonnepanelen bepalen hoeveel energie er wordt opgewekt en hoe snel apparaten worden opgeladen. Aangezien reizigers vaak met verschillende weersomstandigheden te maken hebben, is het belangrijk dat de zonnepanelen bestand zijn tegen regen en zonneschijn. Voor liefhebbers van kamperen en wandelen is de mogelijkheid om elektronische apparaten op te laden van onschatbare waarde. Er bestaan draagbare zonnepanelen die lichtgewicht en compact zijn, waardoor ze makkelijk in je rugzak passen. Je kunt ze uitvouwen en in de zon plaatsen terwijl je rust of je kamp opzet, en ze zullen onopvallend hun werk doen. Dit betekent dat je ’s avonds je route kunt plannen met behulp van je laptop, foto’s kunt maken van adembenemende uitzichten en zelfs je avonturen kunt delen met vrienden en familie, allemaal zonder je zorgen te maken over lege batterijen.

draagbare zonnepanelen

Toekomst van duurzaam reizen met zonne-energie

Met voortdurende technologische vooruitgang kunnen draagbare zonnepanelen kleiner, efficiënter en krachtiger worden. In de toekomst zouden draagbare zonnepanelen kunnen worden geïntegreerd in de reisinfrastructuur, waaronder hotels en vervoersmiddelen.

Naarmate meer mensen duurzaamheid omarmen, zal het gebruik van draagbare zonnepanelen als normaal worden beschouwd.

Duurzaamheid tijdens vakanties wordt steeds belangrijker en draagbare zonnepanelen bieden een praktische en milieuvriendelijke oplossing voor reizigers. Met de voordelen van onafhankelijke energie en kostenbesparing, en de voortdurende technologische vooruitgang, hebben reizigers nu de mogelijkheid om bewustere keuzes te maken tijdens hun avonturen.

Wil je meer over verduurzaming lezen? Bekijk dan ook eens ons artikel over de vele voordelen van groene daken.

 

Ben jij nou aan het twijfelen of je nou wel of niet zonnepanelen moet laten installeren door een bedrijf en energie besparen? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. Je leest hier alles over de levensduur van zonnepanelen, hoe duurzaam ze nou precies zijn en hoe het gehele proces werkt!

Levensduur

Het eerste dat we zullen bespreken, is de levensduur van zonnepanelen. Gemiddeld hebben zonnepanelen een levensduur van ongeveer 25 jaar. Vaak houden ze het echter nog langer dan dat vol en het is dus zonde om ze al direct of zelfs eerder te vervangen. Zonnepanelen zijn een duurzame en voordelige investering, die erg lang meegaat.

De gemiddelde prijs van zonnepanelen bedraagt €7.500 voor een set van 10 zonnepanelen. Jaarlijks verdien je hier zo’n €1.000 aan energie aan terug en dit betekent dat je na 7,5 jaar je investering terugverdiend hebt. Vervolgens kun je dus nog ruim 17 jaar genieten van ‘gratis’ energie! Zo zie je maar dat zonnepanelen een goede investering zijn die zich relatief snel terugbetalen. Mede daarom zijn de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch voorzien van 5.000 zonnepanelen.

Zonnepanelen

Schoonmaken

Om de levensduur en werking van de zonnepanelen te blijven garanderen, is het van belang dat de zonnepanelen af en toe schoongemaakt worden. Als de zonnepanelen namelijk vuil zijn, zullen ze minder zonlicht op kunnen vangen. Probeer dus je zonnepanelen eens per 5 jaar schoon te maken, maar zorg er wel voor dat je dit doet of laat doen wanneer het weer geschikt is. Als het namelijk slecht weer is, kan het erg gevaarlijk zijn om je op het dak te bevinden. Je wilt immers niet naar beneden vallen door de wind of regen.

Waardevermeerdering

Zonnepanelen zorgen niet alleen voor een groot voordeel op het gebied van duurzaamheid in Nederland, ze zorgen er ook nog eens voor dat je woning meer waard wordt. Mocht je er ooit voor kiezen om je huis te gaan verkopen, zul je zien dat je huis in waarde gestegen is. Dit komt door het feit dat zonnepanelen een investering zijn waar je iedere maand profijt uit haalt. Een toekomstige koper hoeft deze investering niet meer te doen en hoeft hierdoor iedere maand minder geld uit te geven aan zijn of haar energierekening. Het zal hierdoor een stuk makkelijker zijn om je huis te verkopen en je zal er ook nog eens meer geld voor krijgen. Zonnepanelen zijn dus zeker niet alleen een goede investering wanneer je een huis net gekocht hebt, maar ook als je van plan bent om over een paar jaar te gaan verhuizen! Het is niet voor niks zo dat zes op de 10 Nederlandse huiseigenaren dit jaar zonnepanelen wil installeren.

De subsidie op zonnepanelen voor particulieren is helaas afgeschaft. Wel is de subsidie voor de zonnepanelen voor ondernemers nog beschikbaar. Daar zitten wel een aantal voorwaarden aan en moet je voldoen aan een bepaald minimum verbruik per jaar. Voor particulieren zijn er wel andere mogelijkheden om toch te kunnen investeren in zonnepanelen en je huis te verduurzamen.

Subsidie voor particulieren

Subsidie voor particulieren is stopgezet. Hierdoor is het minder aantrekkelijk geworden om je huis te verduurzamen. Er zijn wel speciale financieringen mogelijk om toch zonnepanelen te laten plaatsen. Bijvoorbeeld de Energiebespaarlening, hiermee kan je onder gunstige voorwaarden een lening afsluiten en toch je huis energiezuinig maken. Daarnaast is vanaf 1 januari 2023 de btw op de zonnepanelen verlaagt naar 0%. Dit is het nultarief en is alleen geldig bij installatie van de zonnepanelen op de woning of bijgebouwen zoals een garage of schuur.

Subsidies voor ondernemers

Ben jij een ondernemer en wil jij jouw kantoor verduurzamen door middel van zonnepanelen? Dan zijn er voor rechtspersonen nog wel subsidies beschikbaar. De overheid heeft voor 2023 een totaal van €30 miljoen vrijgemaakt dat besteed mag worden aan zonnepanelen en kleinschalige windturbines. De maximale subsidie voor de zonnepanelen is €125 per kW gezamenlijk piekvermogen.

Er zijn wel een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie, lees hieronder de belangrijkste:

  • Alleen rechtspersonen, stichtingen, maatschappen, VOF en CV komen in aanmerking voor de subsidie.
  • De zonnepanelen worden aangebracht op of aan het gebouw.
  • Het netto verbruik is minimaal 50.000 kWh in het jaar.
  • De zonnepanelen worden door een bouwinstallatiebedrijf geplaatst.

Zonnepanelen een goede investering?

Zonnepanelen zijn een goede investering op lange termijn. De investering is makkelijk terugverdiend met de besparing die de zonnepanelen met zich mee brengen. Als bedrijf kun je daarnaast gebruik maken van tijdelijke subsidies voor het installeren van de panelen. Daarnaast kan je beroep doen op groene energiecertificaten die aantonen dat jouw onderneming zorgt voor het milieu en investeert in groene energie. De zonnepanelen brengen ook een stuk onafhankelijkheid met zich mee, omdat je minder afhankelijk bent van de energieleverancier in tijden van de stijgende energieprijzen.

Daarom is het investeren in zonnepanelen rendabel en brengt vele voordelen met zich mee.

Ben je opzoek naar de juiste zonnepanelen voor je huis of kantoor? Bekijk dan welke zonnepanelen bij jou passen. Er bestaan twee soorten panelen, de glas-glas en de glas-folie zonnepanelen. Deze verschillen niet alleen in de prijs maar ook in de energie rendement. Begin allereerst met je te laten informeren over de verschillen en welke panelen geschikt zijn voor jouw huis of kantoorpand bijvoorbeeld via zonnepanelen installateur Hilversum. Aan de hand van de juiste informatie kan je een lening of subsidie aanvragen!

Vond je deze blog interessant? Lees dan hoe een start-up nu de zonnen energie kan opslaan in warm water!