[ad_1]

Het is vandaag Earth Overshoot Day, de dag waarop we als mensheid zoveel grondstoffen hebben gebruikt als de aarde in een heel jaar kan regenereren. Met andere woorden: we leven alsof er 1,75 aardes zijn, terwijl we er maar één hebben. De dag van de overvraging van de aarde valt in Nederland samen met stikstofproblematiek en omhoogschietende energie- en voedselprijzen. Geen toeval: Earth Overshoot Day is een weerspiegeling van de wereldwijde grondstoffentekorten, uitstootoverschotten, enorme afname van biodiversiteit, en de toenemende concurrentie om voedsel en energie. Earth Overshoot Day benadrukt dat we energie- en voedseltransities moeten versnellen binnen de kaders die de planeet stelt, als we onze aarde voor toekomstige generaties leefbaar en betaalbaar willen houden.

50 jaar overvraging

De laatste 50 jaar neemt de overvraging van de aarde met rap tempo toe. Sinds Noord-Amerika en Europa nog voor 1970 de ecologische limieten begonnen te overschrijden, bereiken we de tekorten steeds vroeger, aldus Global Footprint Network. De gevolgen daarvan zijn met de toenemende hittegolven, droogte en overstromingen wereldwijd, steeds merkbaarder. In Nederland viel Overshoot Day dit jaar op 12 april: wij gebruiken in 2022 de capaciteit van 3,6 aardes. Als het gaat om voedsel is de situatie voor Nederland nog extremer: Nederlanders consumeren meer dan wat zeven Nederlanden kunnen produceren. “Maar dit is natuurlijk omgekeerde wereld,” zegt Mathis Wackernagel, oprichter van de stichting Global Footprint Network en van Earth Overshoot Day. “Onze vraag moet aansluiten op de capaciteit van de aarde, niet andersom. Dat is de reden we nu te maken hebben met ongeëvenaarde crises: in klimaat, biodiversiteit – en de daarvan afgeleide energie- en stikstofcrisis.”

Systemen onder druk

De voedsel- en energiesector staan hiermee onder enorme druk. Daarbij verergeren de oorlog in Oekraïne en Corona-gerelateerde economische problemen onze kwetsbaarheid en afhankelijkheid. Wackernagel: “Wat we zeker weten is dat de toekomst wordt gevormd door meer klimaatverandering en toenemende grondstofschaarste.” Voedselzekerheid kunnen we alleen realiseren als we het land waarop het voedsel groeit gezond is, en er een goede ecologische balans is. Ecologie, niet economie, is daarmee bepalend voor onze toekomstige welvaart. “Het is tijd om over te gaan van meten van welvaart op basis van het BNP, naar het meten van welzijn en ecologisch kapitaal. Onze systemen zijn vastgelopen, en dat is logisch want het hoogste doel van kwantitatieve groei staat haaks op onze inherent circulaire aarde.”

#MoveThe Date: geen overvraging van de aarde in 2050

Samenwerking, systeemwijzigingen, en gebruikmaken van de (vaak al bestaande) oplossingen kunnen overvraging terugdringen. Het verminderen van onze CO2-uitstoot is daarin cruciaal.  Minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten zegt hierover: “Earth Overshoot Day onderstreept de urgentie en noodzaak van klimaatactie. Het is volstrekt duidelijk dat we al lange tijd te veel vragen van onze aarde. En om dat tij te kunnen keren zullen we op een fundamenteel andere manier moeten produceren, consumeren, reizen en energie opwekken. Dat gaat stap voor stap en daarom werken we iedere dag aan beleid dat ons een stap dichter brengt bij het doel: een welvarende, klimaatneutrale economie binnen grenzen van de aarde.”

Global Footprint Network biedt een platform met oplossingen op vijf thema’s, waaronder voedsel en energie. Zo heeft bijvoorbeeld voedselverspilling een enorme impact. Als we die met de helft reduceren schuift Earth Overshoot Day dertien dagen op. En als we 50% van de wereldwijde vleesconsumptie vervangen voor plantaardige opties, schuift Earth Overshoot Day zeven dagen in de goede richting. Wackernagel: “Zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Als we elk jaar de datum met zes dagen terugdringen, kunnen we voor 2050 overvraging de baas zijn.”

[ad_2]

Source link

[ad_1]

International non-profit Climate Group has opened a new European office based in Amsterdam, the Netherlands. 

Headquartered in London, Climate Group also has offices in Beijing, New Delhi and New York. Its mission is driving climate action, fast, and in focusing on systems with the highest emissions, such as energy, transport, built environment, heavy industry and food.

The European office will be headed up by Jeroen Gerlag, who joins the organisation from METRO AG where he was Head of Corporate Responsibility. Throughout his career Jeroen has gained valuable experience working in corporate communications, public affairs, corporate responsibility and fundraising. He has a background in developing and implementing sustainability and emission reduction projects, bringing together policy and business, in both commercial and non-profit organisations. Prior to this, Jeroen spent three years at Climate Group in London as Global Project Manager following time spent working in Amsterdam for global consultancy Hill & Knowlton, the Postcode Lottery Group and the City of Amsterdam. He was also Chair of the Consumer Goods Forum Forest Positive Coalition Soy Working Group.

“Climate Group’s valuable work across systems has the potential to propel Europe towards a net zero society, while the economy and social justice continue to grow. Our team will take forward the important progress already made to help shift European markets and policies towards faster reductions in carbon emissions, which is essential to stay within the goal of 1.5°C.” – Jeroen Gerlag, Head of Climate Group Europe

Priorities for the European team will be to expand Climate Group’s business programmes on electric vehicles (EV100), renewable energy (RE100), energy efficiency (EP100), steel (SteelZero) and concrete (ConcreteZero). They will also focus on building up Climate Group’s work with coalitions of business and subnational governments to target a range of issues within the food supply chain. Within the Under2 Coalition of states and regions, for which Climate Group is Secretariat, the European team will look to work more extensively with key policymakers and leaders on the subnational level, with national governments and with the EU to drive climate action.

“We have always worked in close proximity with European sub-national governments and businesses from our headquarters in London. Our new Europe office will allow us to develop and extend these networks and relationships, creating new opportunities to quicken the pace for emissions reductions in the region. Drawing on the power of collective action, both in Europe and across our global operations, we look forward to creating meaningful change and impact.” – Helen Clarkson CEO, Climate Group

[ad_2]

Source link

[ad_1]

Tarkett introduceert een gebruiksvriendelijke CO2-calculator om klanten in alle sectoren volledige transparantie te bieden over de voetafdruk van hun vloerbedekking. De calculator biedt nauwkeurige gegevens om de CO2-impact te berekenen over de volledige levenscyclus van een product. Door gebruik te maken van geverifieerde informatie van de Environmental Product Declaration (EPD): een document met informatie over de milieu-impact van bouwmateriaal.

“De bouwsector en architecten geven aan hun CO2-uitstoot van de huidige activiteiten met minstens 40 procent te moeten verminderen, om de uitstoot voor actieve projecten te compenseren per 2030. Dit vormt een grote uitdaging. De CO2-calculator helpt door nauwkeurig inzicht te bieden in de impact van vloermaterialen, om weloverwogen beslissingen te nemen die voldoen aan hogere duurzaamheidsnormen”, zegt Edouard de la Cotardière, Vice President Marketing and Digital, bij Tarkett EMEA.

Volledige voetafdruk berekenen

De CO2-calculator berekent de voetafdruk van een project in twee stappen. Selecteer als eerste de desbetreffende vloerencollectie van Tarkett en voer vervolgens zowel de productoppervlakte als de levensduur van een gebouw in. De resultaten houden rekening met de CO2-uitstoot tijdens elke fase van de levenscyclus van een vloer: de materiaalwinning, het transport, het energieverbruik tijdens het productieproces, het gebruik én uiteindelijk recyclen van het product. Tarkett is de enige vloerenfabrikant in Europa die linoleum, tapijttegels en vinyl na gebruik closed-loop kan recyclen.

“De CO2-calculator stimuleert aannemers om te verduurzamen en zich aan te sluiten bij het Tarkett ReStart® terugname- en recyclingprogramma van vloeren. Eén van onze belangrijkste initiatieven op het gebied van circulaire economie. Wanneer je namelijk kijkt naar de productlevenscyclus behaal je veel winst met recycling, doordat er geen nieuwe grondstoffen gebruikt worden voor nieuwe vloeren en het voorkomt verbranding van gebruikt materialen. Échte circulariteit is voor ons en een groeiend aantal partners dé manier om de ecologische voetafdruk te verkleinen”, voegt Edouard de la Cotardière toe.

Zo berekent de calculator bijvoorbeeld dat het recyclen van 2.500 m² AirMaster® Salina Gold-tapijttegels van Tarkett, de CO2-uitstoot bespaart van bijna 500 retourvluchten tussen Parijs en London.

Circulaire initiatieven

Tarkett is zich bewust van het effect dat vloerbedekkingen hebben op de planeet en streeft ernaar om deze impact te verminderen. Als antwoord op de gedeelde milieu-uitdagingen in de bouwsector biedt Tarkett diverse initiatieven. De CO2-calculator is de nieuwste stap in Tarkett’s ambitie om de CO2-voetafdruk van de sector te verkleinen. De calculator bouwt voort op eerdere duurzame initiatieven van Tarkett, waaronder het ReStart® terugname- en recyclingprogramma, de Circular Selection (verzameling van alle circulaire vloeren van Tarkett) en het Carbon Conscious Programme.

[ad_2]

Source link

[ad_1]

About You, YOOX Net-A-Porter en Zalando slaan de handen in elkaar en ondernemen actie om samen de CO2-uitstoot in hun productieketen en de gehele mode-industrie te verminderen. De drie online retailers lanceren een digitaal leerplatform om hun merkpartners te helpen bij het vaststellen van wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen om CO2-uitstoot te verminderen. Het platform vormt een cruciaal onderdeel binnen de bestaande klimaatdoelen van de retailers, die zelf al ambitieuze reductiedoelen hebben gesteld via het Science Based Targets-initiatief (SBTi).

Het op maat gemaakte programma is gratis beschikbaar voor partners aangesloten bij About You, YOOX Net-A-Porter en Zalando en is ontworpen om hen te informeren over de waarde van klimaatdoelstellingen. Het programma laat stap voor stap zien hoe het complexe traject van emissiemeting in zijn werk gaat, helpt bij het stellen van ambitieuze doelen die aansluiten bij de klimaatwetenschap en hoe deze ter goedkeuring voorgelegd worden aan het Science Based Targets-initiatief. Daarnaast biedt het leerplatform modemerken ook de gelegenheid om met elkaar en duurzaamheidsexperts in gesprek te gaan.

De drie online retailers zetten zich momenteel al in om hun eigen uitstoot aanzienlijk te verminderen. Echter, 70 tot 90 procent van de CO2-uitstoot in de mode-industrie is afkomstig van activiteiten uit de toeleveringsketen, zoals productie, voorbereiding en het verwerken van materialen. Het nieuwe initiatief dient daarom twee hoofddoelen: ten eerste, het opschalen van klimaatactie in de hele sector voor een bredere impact en het veranderen van het systeem; ten tweede, het initiatief draagt bij aan de vermindering van de eigen waardeketen (Scope 3)-emissies van About You, YOOX Net-A-Porter en Zalando.

“Het CO2-neutraal maken van toeleveringsketens in samenwerking met ketenpartners en nu ook onze concurrenten is een krachtige manier om de mode-industrie te veranderen. Wij streven ernaar dat 90 procent van onze aangesloten partners (gemeten naar CO2-emissies) tegen 2025 wetenschappelijk onderbouwde doelen heeft gesteld. Het nieuwe leerplatform is een belangrijk initiatief om dit ambitieuze doel te bereiken”, zegt David Schneider, Co-CEO bij Zalando.

[ad_2]

Source link

[ad_1]

Bij Cordstrap -specialist in het veilig zekeren van transport uit Oostrum- staat verduurzamen al geruime tijd hoog in het vaandel. Om te werken aan duurzame ontwikkelingen is er een speciaal Environment, Social & Governance (ESG) team samengesteld. Samen met experts en partners werkt dit team hard aan duurzame impact. Groendus treedt op als partner om het energiebeheer van Cordstrap onder de loep te nemen en te verduurzamen. Het leasen van een zonnecentrale met 4800 zonnepanelen en 6 laadpalen is hierin een belangrijke eerste stap.

Koploper in verduurzamen

Het thema duurzaamheid is Cordstrap niet onbekend. Eerder dit jaar heeft EcoVadis de duurzaamheidsinspanningen van Cordstrap beloond met de Gold Sustainability Rating. EcoVadis, een van de grootste leveranciers van duurzaamheidsratings, beoordeelt de duurzaamheidssystemen van bedrijven op vier kerngebieden: Milieu, Bedrijfsethiek, Arbeids- & Mensenrechten en Duurzaam Inkopen. Met de Gold rating behoort Cordstrap tot de top 5% van bedrijven wereldwijd en de top 1% van bedrijven in de transportsector op het gebied van duurzaamheid.

Marc Janssen, VP Operations Cordstrap: ‘Cordstrap heeft altijd geloofd dat het beter kan. Zo is ons bedrijf begonnen met een innovatie voor het zekeren van ladingen, en vanuit diezelfde spirit nemen we ESG al geruime tijd serieus. Wij zijn altijd op zoek naar kansen en mogelijkheden om verder te verduurzamen. Bij dit project voorzien ruim 10.000 vierkante meter zonnepanelen circa 46% van onze energiebehoefte on site. De overige 54% leveren we terug aan het elektriciteitsnet. Daarmee leveren we op jaarbasis stroom voor ruim 370 huishoudens en zal onze CO2-uitstoot jaarlijks met 443.605 kg afnemen. Dit geeft een goede besparing op energie én het past perfect binnen ons doel om optimale klantwaarde te realiseren met een zo beperkt mogelijke CO2 footprint.’

Een soepele samenwerking 

Vele delen van het land kampen met overbelasting van het energienet. Bij Cordstrap, gevestigd in Oostrum in Limburg, is er echter nog voldoende ruimte om de zelfopgewekte stroom terug te leveren op de momenten dat de stroom niet voor eigen productie wordt gebruikt.

Na een succesvolle SDE-subsidieaanvraag is de centrale inmiddels opgeleverd. Ook zijn er 6 wandladers, met in totaal 12 laadpunten, in de zonnecentrale geïntegreerd. Medewerkers, relaties en leveranciers van Cordstrap laden hun elektrische auto’s zodoende voortaan met 100% groene, zelfopgewekte stroom. Cordstrap least de zonnestroominstallatie van Groendus zodat het transportbedrijf vanaf dag één een positief rendement realiseert.

Harold Cornelissen, Maintenance Manager Cordstrap Oostrum: ‘Groendus heeft samen met de leveranciers een kwalitatief hoogwaardige installatie gerealiseerd. Er is voor een nieuw montagesysteem gekozen wat ervoor zorgt dat het regenwater ook in extreme situaties goed weg kan. In de projectfase was er veel aandacht voor een veilige werkomgeving en uitvoering volgens de afgesproken specificaties. Dit resulteert momenteel in een stabiele levering van groene stroom naar onze site en omliggende woningen’.

Mathijs de Graaf, Projectmanager Groendus: ‘Bij het plaatsen van een zonnecentrale komen steeds vaker verschillende externe uitdagingen kijken. Hoewel wij deze graag aangaan, is het toch ook heel fijn als een project soepel verloopt. We zijn blij dat we Cordstrap weer een stukje groener hebben gemaakt. Het is een ambitieuze partij die net als wij gewend zijn om te innoveren. We gaan dan ook graag samen met hen verder op zoek naar wat nog beter kan. Een volgende stap is de verschillende energiestromen binnen het bedrijf inzichtelijk maken. Daarmee kunnen we energieverspilling tegengaan en concrete besparingen realiseren. Op naar 100% schone energie voor Cordstrap.’

[ad_2]

Source link

[ad_1]

Nederland is Europees koploper in de energietransitie volgens de Green Transition Index van Oliver Wyman. In deze periode van ontwrichting heeft Oliver Wyman deze Green Transition Index ontwikkeld om landen te helpen hun vooruitgang in het streven naar duurzaamheid en om emissiereductie te benchmarken. Op basis van de beschikbaarheid van gegevens is de eerste editie van de index toegespitst op Europa en de belangrijkste prestatie-indicatoren in 29 Europese landen. De index beoordeelt de milieuprestaties van deze landen in een groot aantal categorieën, waaronder algemene economie, natuur, productie, nutsvoorzieningen, afval, gebouwen en vervoer. Het doel is de koplopers en beste praktijken die de meest betekenisvolle resultaten opleveren te identificeren, zodat anderen hun inspanningen daarop kunnen afstemmen.

Nederland voert de algemene ranglijst aan, op de voet gevolgd door Denemarken en Estland. De drie hekkensluiters zijn Litouwen, Bulgarije en Cyprus. Op subregionaal niveau presteerde Scandinavië het best, gevolgd door West-Europa, de Baltische staten, Oost-Europa en Zuid-Europa. Nederland is vooral koploper vanwege zijn uitstekende prestaties in de categorieën Nutsvoorzieningen en Afval, waar het land op de eerste plaats staat. In de categorie Nutsvoorzieningen scoort Nederland hoog in de drie transitietechnologieën: waterstofprojecten die de energietransitie bevorderen, batterijopslag, en projecten voor koolstofafvang en -opslag (CCS). Een meer gedetailleerde bespreking wordt gegeven in het hoofdstuk Nutsvoorzieningen. Op het gebied van afval scoort Nederland het hoogst met zijn recyclinginspanningen en staat het op de vijfde plaats wat betreft afvalstortplaatsen per hoofd van de bevolking.

Doortastende overheidsmaatregelen legden de basis voor dit succes: In 2016 heeft de Nederlandse regering zich ten doel gesteld om in 2050 een 100% circulaire economie te hebben; tegen 2030 wil het land een vermindering van het grondstoffenverbruik met 50% bereiken. Om de doelstellingen te halen, introduceerde het land in 2019 een regelmatig geactualiseerd uitvoeringsprogramma met actieplannen in vijf focussectoren: kunststoffen, consumentengoederen, productie, bouw, en biomassa en voedsel. Nederland werkt bijvoorbeeld aan wetgeving inzake uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor de textielindustrie, waardoor bedrijven verantwoordelijk zouden worden voor de kleding die ze produceren, ook als die afval wordt, en de kosten van het afvalbeheer zouden dragen. Dit zou textielbedrijven niet alleen een financiële stimulans geven om producten van hogere kwaliteit te produceren, maar ook hergebruik en recycling van kleding bevorderen.[i]

Nederland presteert ook goed in de categorie Vervoer wat betreft de CO2-uitstoot van nieuwe personenauto’s en de adoptie van EV’s en andere personenauto’s op alternatieve brandstoffen, hoewel het op de verre tweede plaats komt na Noorwegen. Oslo staat bekend als de EV-hoofdstad van de wereld vanwege de hoge penetratiegraad bij de Noren.

Maar er is ook ruimte voor verbetering. Wat het aandeel van het openbaar vervoer betreft, staat Nederland bijvoorbeeld in de laatste zes, ondanks het feit dat Nederland de op één na grootste bevolkingsdichtheid heeft van alle landen in de index. Wat het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de verwarming van woonruimten en water betreft, staat Nederland op de vierde plaats vanwege zijn afhankelijkheid van gas als verwarmingsbrandstof.

[ad_2]

Source link

[ad_1]

World Intellectual Property Organization (WIPO), het agentschap van de Verenigde Naties, heeft Hydraloop als winnaar verkozen van het WIPO Global Awards Program. Hydraloop is uitgeroepen tot winnaar omdat het bedrijf unieke, gepatenteerde technologie heeft ontwikkeld waarmee waterverbruik wereldwijd substantieel verminderd kan worden en hiermee een enorme maatschappelijke impact realiseert. Als gevolg van menselijk handelen en de effecten van de klimaatverandering kampen grote gebieden in Nederland en Vlaanderen met waterstress.

Het Global Awards programma van de WIPO roemt Hydraloop als een uitzonderlijke onderneming die met haar intellectueel eigendom (IP) op een innovatieve en slimme manier helpt om wereldwijd de watercrisis op te lossen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Arthur Valkieser, CEO van Hydraloop: “Deze award is een geweldige erkenning van de waarde van ons intellectueel eigendom en de impact van Hydraloop in de strijd tegen het snel groeiend wereldwijde tekort aan schoon water. Onze technologie, die vrij is van filters, membranen en chemicaliën en onze gepatenteerde IP zijn uniek en veranderen de markt. Met de oplossingen van Hydraloop kan iedereen – waar ook ter wereld – zelf actie ondernemen en water besparen.”

Global Awards programma

Het Global Awards programma is geworteld in WIPO’s missie om te zorgen voor een wereld waarin innovatie en creativiteit worden ondersteund door intellectueel eigendom. Het programma van de WIPO is een erkenning van de centrale rol van innovatieve en creatieve activiteiten van SME’s die intellectuele-eigendomsrechten inzetten om oplossingen te ontwikkelen die een positieve bijdrage leveren, in economisch, sociaal en cultureel opzicht. De prijs wordt toegekend op basis van succesvolle commercialisering van IP en het positieve effect ervan op de samenleving.

Hydraloop

Hydraloop is een meervoudig bekroonde onderneming die gedecentraliseerde, consumentvriendelijke, IoT-connected, compacte en schaalbare grijswaterrecyclingproducten ontwerpt en produceert voor woningen en commercieel vastgoed, waardoor het waterverbruik met tot 45 procent wordt verminderd. Hydraloop heeft een wereldwijd partnernetwerk van meer dan 120 partners in meer dan 50 landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland en Hydraloop heeft kantoren in de Verenigde Staten en het Midden-Oosten, evenals vertegenwoordigers in Canada en Australië. www.hydraloop.nl

WIPO

De WIPO is het wereldwijde forum voor diensten, beleid, informatie en samenwerking op het gebied van IP (intellectuele eigendom (IE)). Het is een agentschap van de Verenigde Naties en telt 193 lidstaten. Hun missie is om het voortouw te nemen bij de ontwikkeling van een evenwichtig en doeltreffend internationaal systeem voor intellectuele eigendom dat innovatie en creativiteit ten voordele van iedereen mogelijk maakt. WIPO is in 1967 opgericht.

 

[ad_2]

Source link

[ad_1]

LimeGreen wil zich profileren – en gedragen – als een bedrijf dat op verantwoordelijke wijze met de aarde en haar grondstoffen omgaat. Vóór 2030 wil LimeGreen® een volledig CO2-neutrale waardeketen gerealiseerd hebben, ook wat betreft logistiek en installatie. Tot dat moment compenseert het bedrijf zijn CO2-voetafdruk door de duurzaamheidsinitiatieven van Justdiggit te ondersteunen en bereiken we tastbare groene resultaten. Door de krachten te bundelen met Justdiggit heeft LimeGreen een positief effect op 8 van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

ONE-DNA™ Kunstgras

LimeGreen® introduceert een circulair kunstgras op de markt voor landscaping en play. Dat betekent dat het kunstgras na productie en gebruik volledig gerecycled kan worden. LimeGreen kunstgras wordt dus verwerkt tot nieuwe, hoogwaardige PE-producten, zoals bijvoorbeeld nieuw kunstgras. Deze circulaire oplossing is mogelijk door de unieke samenstelling van het kunstgras! Middels een innovatieve productiemethode, waarbij slechts gebruik wordt gemaakt maken van één grondstof, besparen ze aanzienlijk veel energie ten opzichte van regulier kunstgras.

Justdiggit

Justdiggit is een non-profitorganisatie en partner van het UN Environment programma. Zij richten zich volledig op het afkoelen van de aarde. Hun uitgangspunt? “If we can warm up the earth, we can also cool it down.” Justdiggit inspireert en activeert boeren in Afrika om met nature-based oplossingen klimaatverandering tegen te gaan. Zo brengen zij letterlijk het groen terug op plaatsen in de wereld waar dit essentiële, positieve effecten heeft op natuur en klimaat.

Tastbaar groene resultaten

“De eerste drie jaar van onze samenwerking gaat het om een gebied van maar liefst 1.200.000 vierkante meter. In de komende periode tot 2025 herstellen we gezamenlijk 5.100 bomen, en zorgen we ter plekke voor de opvang en buffering van 78 miljoen liter regenwater. Zo hebben we plaatselijk een positieve impact op het leven van minimaal 600 mensen. Bovendien heeft het nu al een positief effect op ons team hier, want de persoonlijke betrokkenheid is groot! We zijn enorm trots op dit initiatief, met om te beginnen een reductie van 990 ton CO2-uitstoot. Zo hebben we plaatselijk een positieve impact op het leven van minimaal 600 mensen. Bovendien heeft het nu al een positief effect op ons team, want de persoonlijke betrokkenheid is groot!” zegt Ed Donkers van LimeGreen.

[ad_2]

Source link

[ad_1]

Nouryon, a global specialty chemicals leader, announced that five manufacturing sites are carbon neutral1. This achievement supports the company’s sustainability agenda, ‘Commitment to a Sustainable Future’, which includes targets to reduce operational greenhouse gas (GHG) emissions2 by 40% by 2030, versus a 2019 base year, as well as Nouryon’s aspiration to be a net-zero organization by 20503. The five carbon […]

[ad_2]

Source link

[ad_1]

RWE en het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het gebruik van drijvende zonneparken op zee te ontwikkelen. Om de kennis over de drijvende zonnetechnologie van SolarDuck te versnellen, zal RWE investeren in een eerste offshore pilot in de Noordzee. Het project is een eerste stap in de samenwerking en legt de basis voor een groter demonstratieproject in het Nederlandse offshore windpark Hollandse Kust West (HKW). RWE heeft ingeschreven op de aanbesteding van dit project en nam SolarDuck in offerte op met een zeer innovatieve combinatie van offshore drijvende zonne-energie met geïntegreerde opslagoplossingen.

Unieke offshore drijvende zonnetechnologie door SolarDuck

De door SolarDuck ontwikkelde techniek voor drijvende zonnepanelen op zee creëert een nieuwe mogelijkheid voor de productie van zonne-energie en biedt een antwoord op de toenemende schaarste van land voor de opwekking van hernieuwbare energie. De integratie van drijvende zonnepanelen met een windpark op zee zorgt voor een efficiënter gebruik van de ruimte op zee voor energieopwekking (gebruikmakend van de ruimte tussen de windturbines) en maakt synergiën mogelijk met betrekking tot de bouw en het onderhoud van de multifunctionele hernieuwbare energiebron. Het resultaat is een evenwichtige energieproductie dankzij de complementaire aard van wind- en zonne-energiebronnen.

Voor de bouw van zonneparken op zee is technologie nodig die bestand is tegen zware omstandigheden zoals hoge golven, sterke wind en zout water. SolarDuck’s unieke driehoekige platform, dat ’s werelds eerste certificering voor drijvende offshore zonne-installaties heeft ontvangen van Bureau Veritas, is ontworpen om enkele meters boven het water te zweven en de golven te volgen – vergelijkbaar met een tapijt. Op die manier blijven belangrijke elektrische componenten droog, schoon en stabiel. Dit garandeert een lange levensduur van de half-afzinkbare constructie, terwijl een veilige bediening en onderhoud mogelijk zijn.

Sven Utermöhlen, CEO Offshore Wind RWE Renewables stelt: “RWE is voortdurend op zoek naar innovatieve manieren om de productie van hernieuwbare energie op zee verder te verbeteren. We zijn zeer enthousiast om het potentieel van drijvende zonneparken op zee samen met onze partner SolarDuck verder te onderzoeken. Voor landen met gemiddeld lagere windsnelheden, maar met een hoge instraling van zonne-energie, biedt dit aantrekkelijke mogelijkheden. Met de pilot van SolarDuck doen wij ervaring op met een zeer innovatieve techniek van drijvende zonnepanelen op zee. Wij willen bijdragen aan het versnellen van de energietransitie, een positieve impact hebben op de mariene ecologie en energiesystemen helpen integreren. Samen kunnen we echt een verschil maken door de technologie van morgen te gebruiken voor de projecten van vandaag.”

Koen Burgers, CEO van SolarDuck, stelt: “De behoefte aan veilige, duurzame en betaalbare energie vraagt om nieuwe en onmiddellijke antwoorden van de industrie in Europa en ook wereldwijd. SolarDuck maakt deel uit van dat antwoord en brengt zonne-energie naar de oceanen. Door de robuuste technologie van SolarDuck in de barre omstandigheden van de Noordzee te demonstreren, kunnen we de technologie vrijwel overal ter wereld inzetten. We zijn blij dat we in RWE een sterke partner hebben gevonden die onze visie deelt om de wereld elektrificerend te maken door middel van drijvende zonne-energie op zee. Ik kijk uit naar de samenwerking tussen onze bedrijven om precies dat te bereiken.”

RWE investeert in grootschalig proefproject op de Noordzee

Om de ontwikkeling van de technologie te versnellen, zal RWE in 2023 investeren in de grootschalige pilot van een zonnepark op zee van SolarDuck, ‘Merganser’ genaamd, met een nominale capaciteit van 0,5 MWp. ‘Merganser’ zal naar verwachting worden geïnstalleerd voor de kust van Oostende in de Belgische Noordzee en zal SolarDuck’s eerste pilot op zee zijn na de succesvolle inzet van een pilot in het binnenland in Nederland vorig jaar.

‘Merganser’ zal RWE en SolarDuck belangrijke ervaring uit de eerste hand opleveren in één van de meest uitdagende offshore-omgevingen ter wereld. De opgedane ervaring zal een snellere commercialisering van de technologie vanaf 2023 mogelijk maken.

SolarDuck geselecteerd om innovatieve oplossing te leveren voor RWE’s bod voor Hollandse Kust West

De technologie van SolarDuck opent een nieuwe deur voor zonne-energie, ook in de barre Noordzee-omgeving. RWE heeft daarom SolarDuck geselecteerd in haar bieding op de Nederlandse tender voor HKW VII (systeemintegratie). Een winnend bod zal de integratie van een offshore drijvende zonne-installatie op pre-commerciële schaal met 5 MWp in combinatie met innovatieve energieopslagoplossingen in het offshore windpark realiseren.

Voortbouwend op de samenwerking met project ‘Merganser’ en HKW, zullen RWE en SolarDuck nieuwe mogelijkheden verkennen met als doel commerciële offshore drijvende zonneparken te ontwikkelen, zowel stand-alone als hybride. De combinatie van RWE’s leidende wereldwijde marktpositie en SolarDuck’s technologische en commerciële vindingrijkheid vormt de perfecte basis voor een versnelde ontplooiing van deze veelbelovende technologie.

RWE als toonaangevende speler in duurzame energie met een sterke positie in Nederland

RWE is een toonaangevende wereldspeler op het gebied van hernieuwbare energie en wereldwijd de nummer 2 op het gebied van offshore-windenergie. Het bedrijf heeft momenteel 18 offshore windparken in bedrijf; het bouwt de windparken Sofia (1,4 GW voor de Britse kust) en Kaskasi (342 MW voor de Duitse kust), en heeft in totaal meer dan 10 GW aan offshore windparken in ontwikkeling. RWE is al vele jaren een partner van de Nederlandse regering om de energietransitie te bevorderen door te investeren in schone energieoplossingen. Nederland is een van de belangrijkste markten waar RWE zijn portefeuille van hernieuwbare energie verder wil uitbreiden. RWE exploiteert momenteel zeven onshore windparken in Nederland met een totaal geïnstalleerd vermogen van meer dan 330 MW (RWE’s pro-rata aandeel), met nieuwe parken in ontwikkeling en bouw, alsook zonneparken, waaronder het drijvende PV-project in Amer. RWE werkt ook aan de uitbreiding van CO2-vrije flexibele productiecapaciteit en de ontwikkeling van onshore en offshore waterstofprojecten, zoals H2opZee, NortH2 en FUREC om de industrie te helpen de CO2-uitstoot te verminderen.

SolarDuck voorziet de wereld van schone zonne-energie door gebruik te maken van state-of-the-art technologie

SolarDuck is een Nederlands-Noors OFPV-bedrijf met sterke wortels in de maritieme industrie. Het bedrijf werd opgericht na een spin-off van Damen Shipyards (de grootste scheepsbouwer in Nederland). Sindsdien heeft SolarDuck onophoudelijk gewerkt aan de visie ‘Electrify the world with OFPV’. SolarDuck genereert offshore zonne-energie met behulp van haar unieke, state-of-the-art technologie, die volledig schaalbaar is om te voldoen aan specifieke lokale eisen, wereldwijd. Het bedrijf biedt een duurzame oplossing om aan ’s werelds stijgende vraag naar energie te voldoen, vooral daar waar de behoefte aan decarbonisatie en beperkte landruimte betekent dat de oplossing in de oceaanruimte ligt. De technologie van SolarDuck biedt een aantrekkelijke waardepropositie in een breed scala van gebruikerscases, variërend van eilanden in de sunbelt tot hybride offshore parken in de Noordzee, waaronder Nederland.

[ad_2]

Source link

Berichten paginering