Een duurzame vloer is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee op de lange termijn. Er zijn echter veel factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een duurzame vloer, zoals de materiaalkeuze, de productiemethode en de levensduur. Het is van belang om te beginnen bij de basis. In deze blog bespreken we waar je op moet letten bij het kiezen van een duurzame vloer, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij jouw levensstijl en waarden.
Vloer laten egaliseren
Het egaliseren van de vloer is een belangrijk proces wanneer je een nieuwe vloer wilt laten leggen. Een egale en vlakke ondergrond zorgt ervoor dat de nieuwe vloer mooi en strak gelegd kan worden en dat deze langer meegaat. Een ongelijke vloer kan namelijk zorgen voor drukpunten en scheurtjes in de vloer, wat kan leiden tot beschadigingen en een kortere levensduur. Het egaliseren van de vloer zorgt er dus voor dat je vloer er niet alleen mooier uitziet, maar ook langer meegaat. Het is dan ook zeker de moeite waard om hierin te investeren, zodat je lang van je nieuwe vloer kunt genieten.
Soorten duurzame vloeren
Er zijn veel verschillende soorten duurzame vloeren, iedere vloer heeft unieke eigenschappen en zijn voor- en nadelen. Het is belangrijk om te weten wat de opties zijn, zodat je de juiste keuze kunt maken. Een nieuwe vloer kopen is een hele investering en je wil dus ook dat die past bij jouw wensen en behoeften. Hieronder staan de twee duurzaamste vloeren beschreven.
- De natuurstenen vloer: heeft een levenslange levensduur, en is gemaakt van gesteente afkomstig uit de natuur. Enkele voorbeelden zijn; marmer, graniet of kalksteen.
- De houten vloer: heeft een levensduur tussen de 20 en 40 jaar. Een duurzame houten vloer is gemaakt van verantwoord gekapt hout uit beheerde bossen.
Andere (redelijk) duurzame vloeren zijn: gietvloeren, linoleum, natuur rubberen vloer of de parketvloer.
Waar moet je op letten bij een duurzame vloer?
Bij het kiezen van een duurzame vloer zijn er verschillende factoren waar je op moet letten. Hieronder staan een paar van die factoren.
- Materiaalkeuze: kies voor een materiaal dat duurzaam is en een lange levensduur heeft, denk hierbij aan hout, bamboe of steen.
- Productiemethoden: ga na hoe het materiaal geproduceerd wordt en of dit op een duurzame en verantwoorde manier gebeurt.
- Keurmerken: controleer of het product een duurzaamheidskeurmerk heeft, zoals FSC of PEFC.
- Onderhoud: vraag naar het onderhoud dat nodig is voor de vloer. Past dit bij jouw levensstijl?
Al met al zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een duurzame vloer. Door de vloer te laten egaliseren in combinatie met een nieuwe duurzame vloer, ben je al behoorlijk milieubewust bezig. Vind je duurzaamheid belangrijk, en wil je hier meer over weten? Klik dan hier. Samen voor een groenere toekomst!