Algemeen

Vind je duurzaamheid belangrijk? Hier moet je op letten bij het kopen van een woning

Duurzaamheid wordt steeds populairder tegenwoordig. We zijn sneller geneigd duurzame producten aan te schaffen, om zowel onszelf als het milieu mee te helpen. Op alle gebieden wordt het toepast: groene energie, meer recyclen, duurzame meubelen, noem het maar op. Wanneer je een woning koopt, wil je het liefst ook een zo duurzaam mogelijke keuze maken. Het kopen van een huis is een grotere investering, waardoor het goed is daarbij stil te staan. In deze blog lees je waar je op moet letten bij het kopen van een woning, wanneer je duurzaamheid belangrijk vindt.

Duurzaamheid woning: labels

Wanneer je kiest voor een nieuwbouwwoning kan je er vrijwel zeker van zijn dat de woning aan de nieuwe eisen voldoet, wat betekent dat je verzekerd bent van goede isolatie. Vaak beschikken de woningen over zonnepanelen en misschien zelfs een warmtepomp. Zo weet je bij voorbaat dat je daarin niet verder hoeft te investeren en dat bespaarde geld aan dat kunt zetten voor een duurzaam interieur. Informeer je vooraf dus altijd goed in het energielabel zodat je weet wat je te wachten staat. Heb je een leuk huis in Limburg gezien? Controleer gelijk op bijvoorbeeld energielabel.nl wat de verwachte status is. Vraag ook gerust na bij Makelaar in Limburg voor meer informatie.

Bij duurzaamheid hoort een goede isolatie

Wanneer je de woning gaat bezichtigen, kan je gelijk een kijkje nemen naar de isolatie. In eerste instantie zal je gelijk kunnen waarnemen of het warm, koud, vochtig of droog is. Observeer ook de dikte van de ramen en verwarming. Een van de hoogste lasten zijn de energiekosten, dus heel belangrijk om te weten hoe het te werk gaat. Is er sprake van een stadsverwarming, centrale verwarming, of toch een duurzame warmtepomp of zonneboiler?

READ  SER: 'Integrale benadering belangrijke voorwaarde voor succesvolle energietransitie'

En probeer te achterhalen wanneer het geïnstalleerd of geplaatst is: des te nieuwer, des te hoger het rendement. Is de cv-ketel toch al toe aan vervanging, laat dit zo snel mogelijk doen om zuiniger te wonen. Als er ruimte is voor een warmtepomp dan is dat alternatief wellicht nog beter.

Verdiep je in de mogelijkheden qua duurzamer wonen

Het kan zijn dat de woning nog niet helemaal naar wens is, dus dan kijk je naar wat er wel nog mogelijk is. Zijn er nog geen zonnepanelen, dan is het goed om te informeren of het dak daar geschikt voor is en of er subsidies beschikbaar zijn. Of is het überhaupt mogelijk om de cv-ketel te vervangen door een waterpomp? Ook is het vaak een optie om uit te bouwen, waarbij je in sommige gevallen een gunstige financiering voor kan krijgen.

Schroom niet om te vragen. Vaak is overal wel een oplossing voor, dus overweeg deze ook.

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!