Algemeen

Uniper wil innovatieve syngas centrale op Chemelot realiseren

[ad_1]

Op Chemelot wil Uniper een fabriek ontwikkelen voor de productie van syngas. Dit  duurzame gas kan aardgas vervangen in chemische productieprocessen. Via een  schaalbaar proces wordt biomassa getorrificeerd en vervolgens omgezet in syngas. Dit  proces produceert biogeen CO2, dat wordt gebruikt om duurzame chemicaliën te  produceren. Hierdoor wordt syngas een belangrijk element in de groene productie van  onder andere kunststoffen, meststoffen en farmaceutische producten. 

Het project bevindt zich nu in de vroege ontwikkelingsfase met als mogelijk doel een  eerste operationele fase in 2027/2028. De fabriek zou dan in de daaropvolgende jaren  kunnen worden opgeschaald.  

Het doel van Uniper is om een belangrijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming  van de industrie en tegelijkertijd de leveringszekerheid van groene energie te  waarborgen. Groen gas en elektrificatie zijn mogelijke routes om chemische  productieprocessen te verduurzamen. De aanleg van de waterstof backbone voor  Chemelot staat echter gepland voor na 2028 en de uitbreiding van het elektriciteitsnet  op Chemelot voor na 2030. In de tussentijd overweegt Uniper om syngas uit  getorrificeerde biomassa te gebruiken om de chemische productie duurzamer te  maken.  

In 2035 wil Uniper dat zijn Europese portfolio CO2-neutraal is. Uniper wil helpen om  hetzelfde tempo mogelijk te maken voor zijn klanten. Naast de syngasfabriek op  Chemelot ontwikkelt Uniper ook een 200-500 MW elektrolyser voor groene waterstof op  de Maasvlakte in Nederland.  

Uniper SE Chief Operating Officer (COO) Holger Kreetz: “Dit project is een uitstekend  voorbeeld van de betrokkenheid van Uniper bij haar activiteiten in Nederland en bij de  decarbonisatie van moeilijk te reduceren industrieën zoals de chemische industrie hier op Chemelot. Dit maakt deel uit van onze bredere decarbonisatie-activiteiten in heel  Europa en op de Maasvlakte, waar we momenteel een FEED-studie uitvoeren voor 100  – 500 MW aan groene waterstofproductie.” 

READ  Intel streeft naar Net Zero broeikasgasemissies in zijn wereldwijde activiteiten tegen 2040

Chemelot Executive Director Loek Radix is zeer blij met het voornemen van Uniper.  “Chemelot heeft de ambitie om de meest duurzame chemiesite van Europa te zijn  gebruik makend van de sterke integratie van de site. Zo snel als mogelijk willen we  onze fossiele grondstofstromen bestaande uit aardgas en nafta vervangen door  hernieuwbare grondstoffen en volledig circulair gaan produceren. In dat opzicht past de  syngas centrale van Uniper perfect in de strategie van Chemelot.

Foto: Chemelot

[ad_2]

Source link

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!