Algemeen

PowerField en GroenLeven realiseren drijvend zonnepark Hattemerbroek

[ad_1]

PowerField en GroenLeven realiseren een drijvend zonnepark bij Hattemerbroek, nabij Zwolle. Het zonnepark van 16,4 megawattpiek ligt op landgoed Noorderhoek in een voormalige zandwinningsput en wekt voldoende groene stroom op voor ongeveer 4.300 huishoudens. Daarmee levert het zonnepark, dat bestaat uit ruim 30.000 panelen, een aanzienlijke bijdrage aan de energietransitie.

Het zonnepark is ontwikkeld door en in eigendom van PowerField. Niet de gehele zandwinningsplas wordt benut voor het zonnepark. Rondom het zonnepark worden stroken open water aangehouden, om natuurwaarden te behouden en te versterken. Daarnaast wordt hiermee voldoende open water behouden voor de bevers, die leven in de noordzijde van het gebied. Naar verwachting wordt het zonnepark voor de zomer in gebruik genomen.

Energieopslag en ontwikkelingen in het gebied

PowerField plaatst batterijen om optimaal gebruik te maken van de netcapaciteit in Nederland. Energie die wordt geproduceerd door een zonnepark wordt opgeslagen in een batterij. Op de tijdstippen wanneer veel vraag is naar energie kan via de batterij in de behoefte worden voorzien van duurzame stroom. Op deze manier worden de capaciteitsproblemen binnen het Nederlandse elektriciteitsnetwerk verminderd. Ook bij Zonnepark Hattemerbroek is ruimte opgenomen voor het plaatsen van een batterij. PowerField gaat de plaatsing hiervan in de komende periode nader uitwerken.

Het zonnepark staat de verdere ontwikkeling van landgoed Noorderhoek niet in de weg. Zo laat het bestemmingsplan de bouw van een viertal woningen toe. PowerField gaat onderzoeken of de bouwkavels worden verkocht, of dat er een alternatieve ontwikkeling mogelijk is.

Uniek drijvend systeem

GroenLeven bouwt het drijvende zonnepark en maakt gebruik van een uniek eigen systeem voor de drijvende zonnepanelen. De zonnepanelen worden niet op het water geplaatst, maar erboven op speciale zonnebootjes. Dit creëert licht- en luchtstraten, zodat licht en lucht het water kunnen blijven raken. Ook de transformatorhuizen drijven. Hierdoor gaat er maar één elektriciteitskabel naar het land, waardoor er minimale belasting is in de vaak ecologisch rijke oevers van zandwinplassen. Ook de verankering is daarop ingericht, doordat dit gebeurt in de bodem van de plas en niet in de oevers.

READ  BayWa r.e. plaatst zonnepaneleninstallatie van 7 MWp in opdracht van Goodman

Jean-Louis Bertholet, CEO PowerField: “Zonnepark Hattemerbroek is het eerste drijvende project van PowerField. De ontwikkeling hiervan was dan ook zeer leerzaam voor ons. We kennen GroenLeven als een betrouwbare en ervaren partner, en zijn dan ook blij dat zij de bouw uitvoeren. De realisatie van Zonnepark Hattemerbroek is weer een belangrijke stap in de energietransitie van Nederland, en draagt bij aan de duurzame ambities van de gemeente Oldebroek en de provincie Gelderland. Het is tevens een mijlpaal in de ambities van PowerField: we zijn zeer trots op dit project.’’

Peter Paul Weeda, CEO GroenLeven: “Nederland is een klein land. Multifunctioneel ruimtegebruik is dan ook essentieel. Met GroenLeven tonen we wat er allemaal mogelijk is met zonnepanelen: op grote daken, als carport, boven fruit, op een luchthaven en dus ook drijvende zonneparken. Nederland is door GroenLeven met drijvende zonne-energie koploper buiten China. Zo drijven er meer dan een half miljoen GroenLeven-zonnepanelen in Nederland. Daar ben ik ontzettend trots op. Ook op dit project bij Hattemerbroek. Het laat zien dat opwek van duurzame energie hand in hand kan gaan met natuur en ecologie, door ons unieke systeem.”

[ad_2]

Source link

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!