Algemeen

Plaatsing batterij bij zonnepark en windturbine betekent primeur

[ad_1]

Afgelopen dinsdag heeft Grid-ON een batterij geplaatst op een aansluiting die al zonnepanelen en een windturbine combineerde. De batterij stroom levert stroom in de dalmomenten en laadt deze zichzelf op bij een overschot aan elektriciteit. Dit stabiliseert het net. Bovendien kent deze combinatie van drie energiebronnen een interessant verdienmodel. Het is een van de eerste projecten van deze omvang en kan door de uitbreiding 10 miljoen kWh leveren. Dit staat gelijk aan het jaarverbruik van ongeveer 3.000 huishoudens.

Cable pooling 2.0

Het project is een verrijking van cable pooling. Dit omvat het combineren van twee energiebronnen op dezelfde aansluiting. Cable pooling optimaliseert het gebruik van het energienet. Wind en zon vullen elkaar aan en wisselen elkaar vaak af. In de zomer zijn er meer zonuren en in de winter waait het vaak harder. De toevoeging van de batterij zorgt daarbij voor balanshandhaving op het bestaande stroomnet. Overtollige duurzame energie wordt bij piekmomenten opgeslagen en terug geleverd aan het stroomnet bij een tekort.

Martijn Schipper, medeoprichter Grid-ON: “Deze aanpak voor het verbeteren van het bestaande net is cruciaal voor de energietransitie. De markt is op zoek naar een oplossing en kijkt enkel naar de netbeheerder. Die moet volgens hen het net uitbreiden. Wij realiseren een andere oplossing. We kunnen het bestaande netwerk verbeteren door meer capaciteit op dezelfde aansluitingen te realiseren.”
Slim managementsysteem ondersteunt maximale benutting project

Het project wordt mogelijk gemaakt door een geavanceerd energie- en powermanagementsysteem. Dit systeem controleert of er voldoende ruimte is op de aansluiting en bepaalt welke bron – wind, zon of batterij – voorrang krijgt. Het systeem verzorgt tevens de communicatie met energiemaatschappij Scholt Energy. Deze neemt de energie af en zet de batterij op afstand in op de verschillende energiemarkten, zoals de onbalansmarkt. De batterij wordt ook ingezet voor balanceerdiensten voor het net. Dit creëert een interessant verdienmodel voor ondernemers.

READ  Update TNO-rapport: Ambitieuze scenario's voor klimaatneutraal energiesysteem

De meerwaarde en eigenschappen van de batterij

Vanaf 16 december wordt de geplaatste batterij in gebruik genomen door internationale bloembollenexporteur Fluwel. Met de plaatsing van de batterij naast de windturbine en het zonnepark levert Fluwel naast 10 miljoen kWh duurzame energie per jaar ook een bijdrage aan balanshandhaving op het elektriciteitsnet. De batterij van leverancier Vamat heeft een vermogen van 1 MVA en een capaciteit van 2 MWh. De unieke eigenschap van een secundaire spanning van 800V maakt de batterij bij uitstek geschikt om bij zon- of windparken geplaatst te worden.

Rens Smal, medeoprichter Grid-ON: “Niet alleen de batterij, maar ook de zonnepanelen en de windturbine worden ingezet voor balanshandhaving. Zo wordt de productie van wind- en zonne-energie terug geregeld en deels geladen in de batterij bij een overaanbod. Ook hier staan inkomsten tegenover die de businesscase voor ondernemers verder verbeteren.”

Over Grid-ON

Grid-ON is een samenwerking tussen Rens Smal (Enerzien), Martijn Schipper en Jesper Zuurbier (beide Uw Stroom). Grid-ON bundelt kennis op het gebied van systeemintegratie van slimme energiesystemen met technische en financiële kundigheid (zoals subsidies, onder andere de SON-regeling van de provincie Noord-Holland) om organisaties slimmer met energie en hun aansluitingen om te laten gaan. Voor klein ondernemers en het MKB is Grid-ON een welkome verschijning, daar de combinatie van meerdere energiebronnen met batterijen nu veelal gericht is op grotere markten en vermogensbehoeften. Vaak gaat dit over aansluitingen van vijf tot twintig mega-volt-ampère (MVA) of nog groter.  Dat is zonde aangezien ook in het segment tot 2 MVA volop kansen zijn voor de toevoeging van energieopslag.  Bij Grid-ON staan een onderbouwde business case en het belang van de klant voorop.

READ  Nieuwkomer Oxylum zet CO₂ om in duurzame chemicaliën

 

[ad_2]

Source link

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *