Algemeen

Nominaties voor EZK Energy Award 2022 bekend

[ad_1]

De jury beoordeelde Verstegen Spices & Sauces BV, De Noord-Hollandse Bierbrouwerij BV en Bakkerij Carl Siegert als meest inspirerende voorbeelden van verduurzaming van de energiehuishouding en bedrijfsvoering. Alle 3 maken ze kans op de EZK Energy Award 2022. De EZK Energy Award is voor bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of het gebruik van hernieuwbare (duurzame) warmte.

“De 3 genomineerden moeten andere bedrijven inspireren hun voorbeeld na te volgen,” aldus de jury. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar. De uitreiking vindt plaats op 26 januari 2023 tijdens het EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen.

Verstegen Spices & Sauces

Verstegen heeft haar op gas ingerichte processen omgebouwd naar elektrisch. Daarom kan het in 2023 bijna zonder gas opereren. Dit deed het bedrijf in goede samenwerking met de netbeheerder en gemeente Rotterdam. Het maakt de rest van de CO2-uitstoot goed op het eiland Sumatra in Indonesië. Hier werkt Verstegen samen met de lokale bevolking aan de opbouw van een gezond stuk grond. Hierop kan een bedrijf kaneelbomen en andere gewassen laten groeien. Dit zijn nog maar 2 voorbeelden waarmee dit genomineerde bedrijf werkt aan een duurzaamheid.

De Noord-Hollandse Bierbrouwerij

“Deze brouwerij brouwt een heel efficiënt biertje”, aldus de jury. Met een circulaire loop richtte dit bedrijf het productieproces heel efficiënt in. De brouwerij maakt daarmee slim gebruik van grondstoffen. Het zet lokale reststromen in als energiebron, zoals zaagsel en bierbostel. De Noord-Hollandse Bierbrouwerij bespaart zo op energie, grondstoffen en water. Een mooi voorbeeld van circulariteit.

READ  Jonge ondernemers Cas en Floris (Carbon Thieves) pakken CO2-uitstoot af van de grote bedrijven

Bakkerij Carl Siegert

Bakkerij Carl Siegert is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat zijn energierekening omlaag heeft gebracht. En dat in een sector waar op dit moment veel bedrijven te maken hebben met hoge energiekosten. Dit familiebedrijf voerde verschillende energiebesparende maatregelen door. Het wekt 35% van de stroomvraag zelf op via zonnepanelen. De restwarmte verwarmt de verschillende ruimtes van de bakkerij. Het vee van een boer uit de directe omgeving ontvangt de restpartijen brood.

Eervolle vermelding

Eén inzending voldeed niet aan de voorwaarden, maar is wel een mooi voorbeeld. Daarom krijgt deze een eervolle vermelding van de jury. Het gaat om Coöperatie Doarpsmûne Reduzum e.o U.A. Deze coöperatie uit het Friese Reduzum verving het afgelopen jaar de eerste collectieve windmolen van Nederland met een nieuwe en grotere windmolen. Die verbindt bijna alle 540 huishoudens in Reduzum. De winst gaat naar dorpsinitiatieven voor verduurzaming en leefbaarheid. Een relatief kleine molen met de grootst mogelijke maatschappelijke impact.

[ad_2]

Source link

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *