Algemeen

Nederland’s eerste energieneutrale station is een feit

[ad_1]

Het station heeft tevens een volledig nieuwe entree en is twee nieuwe perrons rijker, evenals vier nieuwe liften die het station beter toegankelijk maken. Een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel maakt TU Delft beter bereikbaar.

ProRail verwacht een forse toename van reizigers op station Delft Campus in de komende jaren. Vanaf 2025 kunnen op dit deel van het spoor vier sporen worden gebruikt. Nu rijden in beide richtingen vier sprinters per uur; vanaf 2025 kunnen dat er zes worden. Dat stimuleert de duurzame mobiliteit tussen Leiden en Dordrecht en past in de duurzame ambities van NS en ProRail.

Een bijzondere kap

Wat de kap van station Delft Campus zo bijzonder maakt, is dat er geen zonnepanelen óp het dak zijn aangebracht. Nee, de kap zélf wordt gevormd door zonnepanelen. De 810 panelen zijn volledig geoptimaliseerd voor het produceren van energie. De opbrengst wordt gemiddeld 200 megawatt per jaar, net zoveel als het verbruik van 70 huishoudens per jaar. Dat is meer dan genoeg om het jaarverbruik van het station te compenseren. De elektriciteit die overdag wordt opgewekt, wordt via het bestaande energienetwerk gesaldeerd met de elektriciteit die ’s avonds en ’s nachts nodig is voor het station, denk aan de liften, ledverlichting, de omroepinstallatie, kaartautomaten, incheckpoortjes en reisinformatieborden.

Klaar voor de toekomst

Strukton was verantwoordelijk voor de bouw van de kap, inclusief zonnecellen en de aansluiting op het energienet. Met als extra bijkomend voordeel voor de reiziger dat zij straks niet meer verregenen. Bij de bouw van het station is rekening gehouden met eventuele toekomstige ontwikkelingen. Denk aan het terugleveren van elektriciteit aan het eigen netwerk van ProRail of het lokaal opslaan van elektriciteit. De mantelbuizen voor de bekabeling onder het spoorbed liggen er al.

READ  Een toenemend aantal Nederlandse bedrijven wil uiterlijk in 2030 klimaatneutraal zijn, maar juist de milieubelastende bedrijven blijven achter

[ad_2]

Source link

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *