Algemeen

Forse uitbreiding Nederlandse PV-productie Exasun

[ad_1]

De zonnepanelen van Exasun zijn hoogwaardige en esthetische in-dak oplossingen met een lange levensduur, in Nederland geproduceerd. De Haagse scale-up ontvangt nu 9 miljoen euro voor een nieuwe PV-assemblagelijn. Exasun werd eind vorig jaar al ontdekt door wereldspeler Wienerberger, die de Exasun systemen X-Tile en X-roof heeft geïntegreerd in het Wienerberger Wevolt Energiedak en de exclusieve verkoop in Europa verzorgt.

Het toenemende gebruik van warmtepompen en elektrische auto’s vraagt om steeds meer elektriciteit. De in-dak zonnesystemen van Exasun wekken door optimaler gebruik van het dakoppervlak meer energie op dan de traditionele op-dak systemen.
Marktonderzoek toont aan dat gebouw-geïntegreerde PV-oplossingen (BIPV – Building Integrated PhotoVoltaic) de komende tien jaar jaarlijks wereldwijd met bijna 25% groeien tot een markt van circa 100 miljard euro. In 2021 leidde Europa de BIPV-markt met een aandeel van 43%. De kapitaalinjectie van 9 miljoen euro voor Exasuns nieuwe assemblagelijn komt van ABN AMRO Sustainable Impact Fund, Invest-NL, Wienerberger en bestaande aandeelhouders ENERGIIQ, Dockpoint en No Such Ventures.

Extra productiecapaciteit voor expansie BIPV

Exasun produceert robuuste BIPV-oplossingen met een hoge esthetische waarde, die daken waterdicht maken, energie opwekken en snel en eenvoudig te installeren zijn. “De expansie van BIPV in Europa en daarbuiten vraagt om extra productiecapaciteit en met deze kapitaalinjectie bouwen we een compleet nieuwe PV-assemblagelijn op onze huidige productielocatie in Den Haag,” zegt Remon Veraart, CEO van Exasun.

Samenwerking Exasun en Wienerberger

Exasun heeft sinds 2015 een leidende rol in de Nederlandse markt voor gebouw-geïntegreerde PV-oplossingen. Met in Den Haag geproduceerde producten slaat het bedrijf nu ook Europees de vleugels uit in strategische samenwerking met Wienerberger, dat sinds 2022 de exclusieve Europese verkoop verzorgt en distributiepartner is.

READ  Global Risks 2023: Tensions Peak between Urgent Cost of Living Crisis and Sustainable Climate Action

Deelname in de investering is een strategische keuze, aldus algemeen directeur Wienerberger Nederland Bert Jan Koekoek: “Onze groeistrategie is gericht op het aanbieden van een breed portfolio materialen en oplossingen om de gebouwde omgeving te verduurzamen en de energietransitie te versnellen. Met deze samenwerking zijn de producten X-Roof en X-Tile onderdeel geworden van het Wienerberger Wevolt Energiedak dat in alle landen van Europa wordt uitgerold. De systemen zijn inmiddels succesvol geïnstalleerd op meer dan duizend woningen.”

Naar een volledig circulaire PV-oplossing

Naast nieuwe innovatieve BIPV-oplossingen richt Exasun zich op het verder verbeteren van de positieve milieu-impact van de producten naar een volledig circulaire PV-oplossing, waarbij onderdelen van het product na hun levensduur opnieuw hergebruikt worden voor een vergelijkbare toepassing.

[ad_2]

Source link

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *