Algemeen

Electriq en Zenith Energy gaan waterstofpoeder fabriek ontwikkelen in Amsterdamse haven

[ad_1]

Electriq, specialist in innovatieve waterstofopslag, en Zenith Energy Terminals, dat brandstof en energiedragers opslaat en verwerkt, kondigen vandaag aan ’s werelds eerste waterstofpoederfabriek te gaan bouwen. De Electriq Powder productiefaciliteit zal in de Port of Amsterdam komen te staan.

Electriq Powder werkt als dagelijkst gebruikt waspoeder. Het is een vorm van waterstof die de opslag, transport en het gebruik ervan in last mile, off-grid en back-up toepassingen vereenvoudigt. Ten opzichte van het gangbare waterstof in gas- of vloeibare vorm, biedt Electriq Powder superieure veiligheid en energiedichtheid. Het waterstofpoeder kan met behulp van gepatenteerde, compacte generatoren worden omgezet in elektriciteit.

Beide partners hebben een intentieverklaring getekend voor de bouw van de eerste poederfabriek ter wereld op de terminal van Zenith Energy in de haven van Amsterdam. Het poeder zal geproduceerd worden op basis van Groene Waterstof. De energie hiervoor wordt met windturbines van Zenith Energy opgewekt.

“Deze fabriek is de eerste ter wereld in zijn soort en zal onze klanten in de Benelux-markt bedienen”, zegt Baruch Halpert, Executive Chairman en CEO van Electriq. “Nederland is een early adopter van waterstof als de brandstof van de 21e eeuw, en we zien de Electriq Powder fabriek als een faciliterende schakel om dit op innovatieve, veilige en industriële wijze te benutten.”

“Dit project zal de weg verder vrijmaken voor Europa’s overstap naar schone, duurzame energie, door gebruik te maken van de kracht van onze Amsterdamse opslagterminal. Hiermee leggen we een sterke basis voor de nieuwe energie-industrieën en dragen we bovendien lokaal bij aan het creëren van nieuwe banen”, aldus Jeff Armstrong, CEO van Zenith Energy

READ  De Poul La Cour Award 2021 gaat naar Anne Velenturf voor haar werk aan duurzaamheid

“De Electriq Powder fabriek is een prachtig voorbeeld van de doorlopende energietransitie die plaatsvindt in onze haven, waarbij we toewerken naar het realiseren van een duurzame brandstof-hub.”, zegt Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam. “We zijn blij om opkomende technologieën die in lijn met deze transitie opereren – zoals deze fabriek – te verwelkomen. Daarmee faciliteren we een intensiever gebruik van onze locatie en de samenwerkingen tussen verschillende partijen die actief zijn in het havengebied”.

Electriq werkt momenteel aan de verdere uitbreiding van de poederproductiecapaciteit door soortgelijke samenwerkingen op te zetten. Daarmee wordt verdere expansie naar internationale markten bevorderd.

Foto: Zittend, vanaf links: Baruch Halpert, Executive Chairman en CEO van Electriq; Ellen Ruhotas, Managing Director Nieuwe Energie bij Zenith Energy Terminals; Koen Overtoom, CEO Haven Amsterdam. Staand, vanaf links: Mark Hoolwerf, adjunct-directeur Haven Amsterdam Internationaal; Edu Meytal, VP Commercial en Sales, Electriq; Danny Webber, VP Business Development, Electriq; Gert-Jan Nieuwenhuizen, Managing Director Haven Amsterdam International, Haven Amsterdam; Ellen van der Veer, Senior Strategisch Adviseur Energietransitie, Haven Amsterdam

[ad_2]

Source link

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!