Algemeen

Belang milieusector in Nederlandse economie verder toegenomen

[ad_1]

De toegevoegde waarde van de milieusector bedroeg 22,3 miljard euro in 2021, ongeveer 2,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2001 was dit nog 1,7 procent. De werkgelegenheid in hernieuwbare energie is in tien jaar tijd bijna verdubbeld. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de milieusector, waaronder een eerste snelle raming voor 2021.

De milieusector omvat bedrijven en instanties die goederen en diensten produceren gericht op het beschermen van het milieu en het beheren van natuurlijke hulpbronnen. Milieubeschermingsactiviteiten zijn bijvoorbeeld het meten, voorkomen en herstellen van milieuschade door lucht-, water- en bodemvervuiling. Bij het beheer van natuurlijke hulpbronnen kan gedacht worden aan het produceren van energiebesparende en CO2 reducerende technologieën, producten en diensten, zoals de productie van hernieuwbare energie, elektrisch vervoer, en isolatiewerkzaamheden.

Het aandeel van de milieusector in de Nederlandse economie is sinds 2001 gestaag toegenomen van 1,7 procent in 2001 tot 2,6 procent in 2021. Het aandeel van activiteiten gericht op  het beheer van natuurlijke hulpbronnen is verdubbeld in de afgelopen 20 jaar. Deze toename hangt nauw samen met de energie- en klimaattransitie. Het aandeel van milieubeschermingsactiviteiten in de Nederlandse economie nam in de periode 2001-2020 met 0,2 procentpunt beperkt toe.

Werkgelegenheid hernieuwbare energie stijgt door

De productie uit hernieuwbare energie en energiebesparing waren in 2020 goed voor ruim 72 duizend voltijdbanen, in 2011 waren dit er nog 40 duizend. Wel zijn er verschillen tussen de activiteiten. De grootste stijging is te zien bij zonne-energie, met name in de installatie van zonnepanelen, waar tussen 2011 en 2020 de werkgelegenheid ruim 11 keer zo groot is geworden. De werkgelegenheid uit windenergie is in dezelfde periode verdubbeld. Daarentegen is de werkgelegenheid gerelateerd aan warmte, geothermie en energie uit water de afgelopen tien jaar vrijwel constant gebleven.

READ  Companies committed to cut emissions in line with climate science now represent $38 trillion of global economy

Omvang Nederlandse milieusector gelijk aan het Europese gemiddelde

De bijdrage van de milieusector aan het bbp was in de Europese Unie gemiddeld 2,3 procent in 2019. In Nederland was dit ook rond de 2,3 procent. In Finland, Estland en Oostenrijk is de milieusector relatief het grootst, met respectievelijk 5,8 procent, 4,6 procent en 4,2 procent van het bbp. In deze landen wordt veel hernieuwbare energie geproduceerd, en ook het beheer van bosgebieden draagt relatief veel bij aan het bbp. Onderaan de ranglijst stonden Ierland (0,9 procent), Malta (1 procent) en België (1,1 procent).

[ad_2]

Source link

Hallo, ik ben Meggie! In 2012 ben ik afgestudeerd van hogeschool Zuyd, waar ik de opleiding interieurdesign heb gedaan. Ik heb een passie voor het tot leven brengen van een ruimte. Of dat nu een winkelruimte, een woonkamer of een badkamer is! Daarnaast schrijf ik veel om anderen te inspireren. Dit doe ik ook online! Tijdens mijn carrière heb ik geleerd om verschillende tools in te zetten om producten en ideeën tot leven te laten komen op websites. Ik ben ook een alleenstaande moeder van 2 stoere jongens! Joeri (5) en Casper (3). Zij hebben mij geïnspireerd om op betertarief.nl de allerbeste prijsjes te zoeken voor alledaagse huis, tuin en keuken middelen, accessoires en gadgets die het leven leuker en makkelijker maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *