Heeft u vragen over bepaalde aspecten van zonnepanelen of voor een offertevraag, verwijzen wij u graag door naar de contactformulier van onze partner.

Maak een keuze

Zonne-energie is volledig gratis en hernieuwbaar

Zodra de initiële kosten voor zonnepanelen zijn gedekt, hoeft u geen cent uit te geven aan de elektriciteit die ze produceren. Bovendien verkleint u uw ecologische voetafdruk door zonne-energie te gebruiken, aangezien deze volledig groen en hernieuwbaar is.

Gebruikers van zonne-energie besparen jaarlijks maar liefst 75 miljoen vaten olie en 35 miljoen ton kooldioxide. Bovendien kan een enorme hoeveelheid energie van de zon worden benut: in slechts één uur ontvangt de aarde meer energie dan ze in een heel jaar zou verbruiken (ongeveer 120 terawatt).

Waar zijn ze van gemaakt?

Zonnepanelen bevatten zonnecellen, ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd, gemaakt van halfgeleiders (zoals silicium) die zonlicht omzetten in elektriciteit. Wanneer licht de cellen raakt, worden de elektronen gescheiden van hun atomen en stromen ze door de cel, waardoor elektriciteit wordt opgewekt.

Tegenwoordig kunnen zonnecellen in huishoudelijke installaties ongeveer 20% van het zonlicht dat ze ontvangen omzetten in elektriciteit, terwijl sommige commerciële systemen 40% van de zogenaamde zonne-efficiëntie kunnen bereiken. De technologie vordert echter snel en de verwachting is dat de efficiëntie van zonne-energie dienovereenkomstig zal toenemen, terwijl de prijzen dalen.

Er zijn twee soorten zonnepanelen

Fotovoltaïsche (zonne-PV) panelen zetten zonlicht om in elektriciteit, terwijl thermische zonnepanelen water verwarmen door de warmte van de zon te absorberen, en kunnen worden gebruikt om huizen of zwembaden te verwarmen.

De initiële kosten

De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn niet te overschatten, want hoewel de prijzen hoog zijn, is de terugverdientijd vrij kort door de besparing op de elektriciteitsrekening en de overheidssteun. Huizen die zijn uitgerust met zonnepanelen, verkopen sneller en tegen een hogere prijs dan huizen zonder.

Technologische vooruitgang en een toename van het aantal installaties zullen de prijzen waarschijnlijk doen dalen, vanwege schaalvoordelen en lagere materiaalkosten. Sinds de introductie van zonnepanelen zijn de prijzen trouwens continu aan het dalen.

Onderhoud

Eenmaal geïnstalleerd, is er bijna geen onderhoud aan zonnepanelen nodig. U hoeft er alleen voor te zorgen dat ze schoon zijn en nergens in de schaduw. Bij een schuin dak hoeft u minder schoon te maken, omdat regen helpt bij het verwijderen van vuil. Daarnaast hebben zonnepanelen een zeer lange levensduur. Ze hebben standaard 25 jaar garantie, maar kunnen tot 30-40 jaar meegaan.

Bent u geïnteresseerd?

Dan verwijzen wij u graag door naar onze partner Zonnepanelencentra